vineri, 8 aprilie 2016

ANPC vs. BĂNCI. Clienții cer judecarea rapidă a dosarelor - 22 APRILIE 2015 • DE IOAN BUJOR -http://www.paginadebanci.ro/

Clienții cu credite în franci elvețieni (CHF) ai băncilor cer justiției să soluționeze cu celeritate dosarele în care Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a chemat în judecată băncile comerciale pentru clauze abuzive. Grupul Clientilor cu Credite In CHF a lansat, pe Facebook, câte un eveniment legat de fiecare proces în parte, astfel încât debitorii băncilor să fie informați cu privire la desfășurarea ședințelor de judecată, să poată participa la acestea și să trimită instanțelor solicitări de soluționare cât mai rapidă a acestor cauze.
Clienții cer, prin scrisori trimise instanței, judecarea cu celeritate a proceselor invocând numărul mare al persoanelor afectate de clauzele abuzive din contractele de creditare emise de banci și faptul că mulți clienți sunt puși în situația de a fi executați silit.
„Invoc JUDECAREA IN REGIM DE URGENȚĂ a acestor dosare deoarece reprezintă un caz de FORȚĂ MAJORĂ ținând cont de faptul că, de ani de zile, suntem furați sistematic prin intermediul clauzelor abuzive din contractul de creditare, aceasta împreună cu deprecierea leului punându-ne în situatia de a nu ne mai putea plăti ratele și a fi executați silit.
Având în vedere faptul că pentru unele dintre dosarele menționate au fost pronunțate hotărârile prin care sunt stabilite secțiile competente din cadrul Tribunalului București, staționarea acestora un timp îndelungat nu poate duce decât la adâncirea suferinței noastre și la scăderea imaginii Curții de Apel București și a actului de justiție în sine”, le scriu debitorii în CHF șefilor din justiție.
Lună de foc pentru bănci
În luna aprilie au avut sau vor avea primul termen de judecată șase dintre aceste procese între ANPC și bănci, pe clauze abuzive. Odată intrate pe rolul instanțelor, aceste procese s-ar putea derula rapid, opina recent Marius Colțuc, unul dintre cei mai cunoscuți avocați ai clienților în procesele cu băncile, întrucât partea care consumă cel mai mult timp, procedura de regularizare înainte de primul termen, prevăzută de noul Cod de procedură, a fost deja parcursă.
ANPC a chemat în judecată nouă bănci, în mai multe procese deschise începând cu octombrie 2013. „După procedurile prealabile, dosarele înscrise la Tribunalul Bucureşti s-au găsit în postura de a nu fi acceptate de către judecători. Acestea au fost pasate, pe rând, de la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal la secţiile de drept Civil şi înapoi. Astfel, s-a ajuns într-un conflict negativ de competenţă, ce a fost tranşat de Curtea de Apel Bucureşti. Cele mai multe s-au întors la secţiile de Contencios, de unde au plecat, şi au început să primească termene de judecată”, a explicat avocatul Colțuc întârzierea cu care au ajuns pe rolul instanțelor aceste procese.
Laszlo DiosiANPC vs. OTP
Pe 8 aprilie anul acesta a avut loc primul termen într-un astfel de proces, cel dintre ANPC și OTP Bank. Protecția Consumatorilor a cerut instanţei, pe 1 octombrie 2013, să elimine din contracte clauza de dobândă și să oblige OTP Bank să le restituie clienților sumele încasate abuziv. Acțiunea a pornit de la cinci reclamații ale consumatorilor către ANPC, pe baza cărora instituția a întocmit un procesul-verbal și a dat în judecată OTP Bank.
La primul termen de judecată, Asociația ParakletosAsociația de Consiliere a Clienților Bancari și a Asiguraților din România (ACCBAR) și casa de avocatură Cuculis și asociații au depus cereri de intervenție în procesul colectiv (class action) privind clauze abuzive dintre ANPC și OTP Bank. Următorul termen va fi pe 6 mai. (link eveniment FB)
Tomas__SpurnyANPC vs. BCR
Prima ședință de judecată în procesul în care ANPC a chemat în judecată BCR pentru clauze abuzive din contractele de creditare încheiate înainte de 2010 va avea loc vineri, pe 24 aprilie. Dosarul a fost înregistrat în 2013, însă mai multe instanțe și-au declinat competența, astfel că rezolvarea problemei clienților BCR care acuză existența unor clauze abuzive în contractele lor de credit a fost amânată până în prezent.
Acțiunea ANPC a pornit de la reclamațiile a 15 clienți, care s-au plâns de diferite nereguli în contractele lor. Pe baza acestora, autoritatea a întocmit un proce verbal și a deschis acțiune în justiție contra BCR. Un al doilea proces între ANPC și BCR își așteaptă încă primul termen de judecată. (link eveniment FB)

tetikcatelANPC vs. Volksbank
Secţia a II-a de Contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Bucureşti va judeca, în 29 aprilie, procesul dintre ANPC şi Volksbank România, în dosarul 417/2/2015. ANPC cere eliminarea comisionului de risc din toate contractele Volksbank. Între timp însă, Volksbank a fost cumpărată de Banca Transilvania, care a promis că va elimina comisioanele abuzive din contracte.
Dosarul a fost trimis la această secţie de Curtea de Apel Bucureşti, secţia Civilă, după un lung șir de declinări de competență. Potrivit preşedintelui Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, procedura de regularizare s-a realizat înainte de afişarea termenelor, astfel încât o soluţie poate veni după două termene, în cazul în care se fac doar probe cu înscrisuri. Asta înseamnă că am putea avea soluţii în dosare, pe fond, până la începutul verii. (link eveniment FB)
stratopoulosANPC vs. Banca Românească
Joi, 23 aprilie, la Tribunalul București, la completul completul C4-CA, de la ora 8:30, va avea loc primul termen din procesul în care ANPC cere celor de la Banca Românească să elimine din toate contractele de credit clauzele abuzive. (link eveniment FB)

ANPC vs. Alpha Bank
Tot joi, 23 aprilie, și tot la Tribunalul București, de această dată de la ora 12:30, la completul C26-CA, va avea loc termenul din procesul între ANPC și Alpha Bank. Și în acest caz, Protecția Consumatorilor solicită eliminarea integrală a clauzelor abuzive. (link eveniment FB)

ANPC vs. Bancpost
Clienții cu contracte de credit la Bancpost vor trebui să aștepte până pe 7 mai pentru a vedea procesul în care le sunt reprezentate interesele de către ANPC. Ședința de judecată se va desfășura de la ora 12:30, la completul C26-CA. (link eveniment FB)

Enver Murat BasbayANPC vs Credit Europe Bank
Cel mai mult – încă o lună, până pe 21 mai – vor avea de așteptat cei care s-au împrumutat de la Credit Europe Bank. Dosarul de clauze abuzive între Protecția Consumatorului și bancă va avea termenul de judecată de la ora 8:30, la completul C24-CA. (link eveniment FB)

vangroningenANPC vs. Raiffeisen Bank
Procesul dintre ANPC și Raiffeisen Bank nu a primit încă termen de judecată, tot din cauza unor declinări de competență și retrimiteri de dosar.


marius-duncaVești bune de la ANPC
Marius Dunca, şeful Protecţiei Consumatorului, vrea ca hotărârile luate în instanţă în favoarea clienţilor să fie aplicate tuturor, astfel încât orice consumator de produse bancare să poată beneficia de deciziile instanțelor în aceste procese colective. Şeful ANPC aşteaptă ca deciziile favorabile din instanţă să vină în această vară.


l.

Niciun comentariu: