joi, 21 aprilie 2016

Recâştigarea încrederii românilor din străinătate


cover_newsdiaspora_avionText scris de Flaura Maler (Cipru)
Dan Stoenescu este ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, în MAE și are misiunea de a face viața românilor din străinătate mai uşoară şi a păstra legăturile dintre români plecaţi şi ţară. Domnul Ministru a descoperit cum  poate călătoria cu avionul să-i aducă foloase. Când este în avion, însoţitoarea de bord anunţă acest lucru şi toţi românii care doresc pot să vină să discute despre problemele lor.
Ministrul Dan Stoenescu (sursa foto: http://www.mae.ro/node/34946)Printre soluțiile prezentate de Ministrul Stoenescu care ar trebui sa vină în sprijinul întăririi legăturilor diasporei cu România se referă la lansarea de platforme online, întărirea legăturilor culturale cu comunitățile istorice prin sprijinirea studiului limbii române, un dialog în avionul în care  se află în timpul vizitelor sale cu cetățenii români care călătoresc și organizarea unor sesiuni de informare cu privire la oportunitățile din România. Bineînțeles, în agenda domnului Dan Stoenescu se află și promovarea votului prin corespondență.








Ajută însă real ideile şi planurile dânsului cu ceva comunitățiile de români aflate în străinătate?
Sume cheltuite pe diverse platforme online am mai văzut şi bineînţeles este la modă să mai faci ceva şi să mai găseşti motive să cheltuieşti bani. Eu aş spune că întărirea legăturilor culturale se poate realiza prin mijloacele deja existente doar cu câteva persoane dornice şi pasionate de această promovare. Este mult mai uşor şi mai ieftin să utilizezi mijloace deja existente şi promovate decât să o iei de la capăt.
Studiul limbii române este o idee binevenită atâta timp cât există interes din partea comunităţilor respective. Poate că mai întâi ar trebui să ne asigurăm că există acest interes şi să ne asigurăm că există motive pentru care oamenii ar alege să înveţe româneşte. Cum s-ar putea creşte acest interes? Prin oferte educaţionale gratuite, burse la facultăţi, colegii românești care oferă diverse calificări în limba română sau prin creşterea şi susţinerea diverselor afaceri româneşti care au interes să angajeze cetăţeni care vorbesc româneşte. Acest lucru se poate realiza şi prin promovarea folosirii fondurilor europene.
Din păcate nimeni nu se grăbeşte şi nu se va grăbi să apeleze aceste fonduri când este deja încetăţenită ideea că accesarea lor este foarte dificilă şi este un success doar pentru cei cu diverse relaţii şi care îşi permit să dea diverse şpăgi. Birocraţia este cea mai mare problema a României, iar ideea de a deschide orice afacere în România este un coşmar numai dacă ai la cunoştinţă de câte ori un Cod Fiscal a putut fi schimbat în ultimii 20 de ani. Poate ar fi o idee să dăm o vacanţă fără plată Parlamentului şi Executivului ca populaţia să nu mai fie bombardată de atâtea schimbări şi apariţii de legi noi.
Ce are România? România are legi. Cine le ştie şi cine le respectă? Nimeni….
Ideea Ministrului Stoenescu de conversaţii în avion este inovatoare. Eu propun şi deschiderea unui bar cu specific românesc pe fiecare aeroport. Mă întreb cine poate discuta cu dânsul în avion? Doar cei care îi stau alături ?
Votul prin corespondenţă este încă o altă idee. Cum în România prezenţa la urne este foarte scăzută, nu am putea găsi vinovatul în lipsa posibilităţii de a vota. Mult mai importantă este însă posibilitatea creeată de clasa politică de a oferi cetăţenilor români, politicieni care să merite să fie votaţi. Ultimele eşecuri au fost aşa de mari încât nimeni nu-şi mai pune mari speranţe în voturile următoare atât timp cât nume noi nu sunt promovate de clasa politică. Nume proaspete, tineri cu realizări reale pe planuri profesionale.

Niciun comentariu: