vineri, 8 aprilie 2016

Două noi procese colective ale ANPC - BURSA 03.09.2015

LA TRIBUNALUL BUCUREŞTI
click aici
    *  Acţiunile sunt îndreptate contra Alpha Bank şi Credit Europe Bank IFN 
     *  ANPC a câştigat, pe fond, primul proces colectiv împotriva unei bănci, respectiv OTP Bank 
     *  Dacă ANPC va câştiga în acţiunile judecate astăzi, decizia justiţiei va fi extinsă asupra tuturor contractelor similare cu cele ce fac obiectul acestor dosare

       Două procese colective pe clauze abuzive, intentate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) împotriva Credit Europe Bank IFN şi Alpha Bank, urmează să fie judecate, astăzi, la Tribunalul Bucureşti.

     Dacă acestea vor fi câştigate de ANPC, decizia instanţei va trebui extinsă asupra tuturor contractelor de credit similare cu cele care fac obiectul cauzelor pe rol.

     Potrivit informaţiilor primite de la Autoritate, în cazul ANPC versus Credit Europe Bank IFN SA, vor avea loc discuţii pe cererile de intervenţii, pe excepţiile invocate de bancă şi pe fondul cauzei.

     Clauza reclamată ca fiind abuzivă, în acest caz, este cea care face referire la comisioane şi la costurile creditului, respectiv comisionul "aferent serviciilor suplimentare solicitate în mod expres de client (reeşalonarea creditului), servicii ce nu au fost prevăzute în contractul de credit iniţial şi care nu erau oferite la data încheierii acestuia - 0,7% pe an, aplicat la soldul creditului şi perceput lunar împreună cu rata".

     În cazul ANPC contra Alpha Bank, clauzele considerate abuzive şi care fac obiectul contractului se referă la comisionul de risc, la comisionul de administrare şi la modul de calcul a dobânzii.

     Recent, ANPC a câştigat, pe fond, primul proces colectiv împotriva unei bănci (OTP Bank), instanţa acceptând că dreptatea este de partea clienţilor bancari.

     În urma deciziei luată de Tribunalul Bucureşti, OTP Bank va fi obligată să elimine din toate contractele sale de credit clauzele considerate abuzive de către ANPC.

     Juriştii susţin că acest caz este "o piatră de hotar" pentru procesele similare din instanţă, iar prin decizia prezentată mai sus a fost creat precedentul.

     Avocatul Gheorghe Piperea ne-a declarat, la vremea respectivă: "OTP Bank a pierdut în faţa ANPC, urmând să fie obligată să elimine din toate contractele sale de credit clauzele abuzive la care face referire acest proces, printre care se află şi cea care priveşte dobânda. Întrucât aceste clauze sunt similare cu cele utilizate de restul băncilor, sunt foarte mari şanse ca şi celelalte acţiuni de tipul «class action» ale ANPC contra băncilor să fie admise. Urmează ca fiecare dintre cei care au fost afectaţi de aceste clauze să îşi ceară banii înapoi, amiabil sau în instanţă".

     La rândul său, Marius Dunca, preşedinte ANPC, ne-a precizat: "Este un prim pas important, care ne dă încredere că se va face dreptate, că lucrurile vor intra în normalitate şi că cetăţenii vor avea contracte curate, fără clauze abuzive care le afectează grav interesele economice".

     În prezent, pe rolul instanţelor există mai multe procese de tip "class action" care vizează caracterul considerat abuziv al comisionului de risc/administrare, dobânzii de referinţă variabilă; dobânzii revizuibile după politica şi discreţia băncii; clauzei de schimb valutar, care trece tot riscul deprecierii leului faţă de dolar, euro, CHF etc.

     Potrivit lui Marius Dunca, Autoritatea are mai mult de 30 de dosare în instanţă împotriva băncilor. Toate aceste procese privesc clauze referitoare la dobândă şi comisioane, având aceleaşi efecte ca acele din cazul ANPC vs OTP Bank, respectiv extinderea deciziei asupra tuturor contractelor de credit încheiate de respectivele bănci, dacă vor fi câştigate de ANPC.

     În această lună şi în octombrie urmează să fie judecate mai multe procese de tip "class action", intentate de ANPC contra mai multor bănci, printre care se regăsesc Banca Românească, Raiffeisen Bank, Volksbank, BCR, Bancpost, Alpha Bank. 

Niciun comentariu: