Mai este putin si se apropie Pastele, o sarbatoare foarte indragita de noi, in care vopsim oua, mancam cozonaci si pasca si primim cadouri de Iepuras.
Pastele se sarbatoreste peste tot in lume - cei mai multi dintre noi se indreapta spre casa, pentru a fi impreuna cu familia - si este un prilej de bucurie ce marcheaza Invierea lui Iisus Hristos.
Cu toate astea, exista traditii ce difera de la o regiune la alta, motiv pentru care ne-am gandit sa facem o lista cu lucruri mai putin stiute despre aceasta sarbatoare.
1. In cazul in care ati observat, in fiecare an, sarbatorim Pastele la o data diferita. Practic, Pastele pica in prima duminica dupa luna plina, dupa echinoctiul de primavara.
Este foarte interesant, in schimb, cum au ajuns sa se calculeze datele astfel - in perioada 31-325 dupa Hristos, Pastele se sarbatorea in aceeasi zi sau in ziua imediat urmatoare Pastelui Evreiesc si nu se tine conta de luna sau de ziua saptamanii.
Apoi, in 326 si pana in 1582, Pastele s-a sarbatorit dupa calendarul Iulian, in prima duminica dupa Luna Plina Pascala din an. In 1582, s-a adoptat calendarul Gregorian, atunci cand Papa Gregorian al 13-lea a intocmit impreuna cu astronomii si matematicienii sai un tabel al datelor Lunii Pline Pascale – tabelul gregorian, folosit si astazi de bisericile vestice.
Apoi, in 326 si pana in 1582, Pastele s-a sarbatorit dupa calendarul Iulian, in prima duminica dupa Luna Plina Pascala din an. In 1582, s-a adoptat calendarul Gregorian, atunci cand Papa Gregorian al 13-lea a intocmit impreuna cu astronomii si matematicienii sai un tabel al datelor Lunii Pline Pascale – tabelul gregorian, folosit si astazi de bisericile vestice.
Biserica Ortodoxa a continuat sa sarbatoreasca Pastele dupa calendarul Iulian, chiar daca si-a dobandit autonomia in 1054. In schimb, in anul 1582, atunci cand s-a trecut la calendarul Gregorian, data de 4 octombrie a fost urmata imediat de cea de 15 octombrie, eliminandu-se astfel 10 zile.
Cu alte cuvinte, daca vreti sa aflati data exacta a Pastelui Ortodox, trebuie sa aflati intai data acestuia conform calendarului Iulian, dar sa si adaugati cele 10 zile eliminate in perioada 5 octombrie – 15 octombrie 1582.
Complicata treaba, am zice, nu credeti?
2. In istorie, inaintea perioadei crestine, au existat mai multi zei care au avut un destin similar cu al lui Hristos: Attis, Adonis, Tammuz, Dammuzi, Dionysis, Marduk sau Amun sunt doar cateva personaje din mitologie care s-au nascut dintr-o virgina, au murit si au renascut dupa trei zile.
3. Ouale apar in foarte multe traditii antice, ca un simbol al vietii sau al inceputului vietii. In Europa medievala, imediat dupa ce se termina postul Pastelui, oamenii mancau foarte multe oua (deoarece nu aveau voie in post).
3. Ouale apar in foarte multe traditii antice, ca un simbol al vietii sau al inceputului vietii. In Europa medievala, imediat dupa ce se termina postul Pastelui, oamenii mancau foarte multe oua (deoarece nu aveau voie in post).
Partea cu vopsitul acestora poate fi atribuita grecilor crestini care faceau schimb de oua rosii, ce simbolizau "sangele lui Iisus".
4. In trecut, nu existau vopsele speciale pentru oua, asa ca acestea erau vopsite in mod natural (apropo, daca vreti sa incercati si voi asta puteti sa aflati cum aici). Ceapa rosie le dadea o culoare violeta, morcovii una galbena, iar cele rosii erau facute cu ajutorul sucului de cirese sau visine.
5. Faza cu Iepurasul de Paste n-are nicio latura religioasa :) Acesta a fost un simbol al egiptenilor, ce semnifica fertilitatea (trebuie sa stiti expresia - a se inmulti ca iepurii).
Iepurasul a inceput sa fie asociat cu Pastele, in Germania, unde era un fel de Mos Craciun al primaverii si aducea copilasilor cadouri de Paste. Cei mici construiau un cuib special pentru acesta, unde sa-si lase ouale, si asa a luat nastere si cosul de Paste.
6. De Paste, tinerele din Polonia, ca un semn de afectiune, le-au daruit petitorilor lor 100 de oua decorate.
7. In Franta, clopotele de biserica nu bat din Vinerea Mare si pana de Paste, deoarece, potrivit legendei, clopotele zbora in Roma si se intorc de Paste pentru a da oua copilasilor (Stim, e foarte amuzant, dar fiecare cu tradiile sale).
8. Cel mai mare ou de ciocolata a fost facut in Italia - avea 10.39 metri si cantarea 7200 de kilograme. Asta inseamna ca era mai inalt decat o girafa si mai greu decat un elefant, tare nu? :).
9. In fiecare an, in toate lumea, sunt fabricati peste 90 de milioane de iepurasi din ciocolata. Apropo de asta, se pare ca ucrainienii secolului al XIX-lea sunt cei care au inceput sa faca oua de ciocolata (Pysanka) si de la ei s-au extins in toata lumea.
10. 76% dintre oameni prefera sa manance primele urechile iepurasului de ciocolata, 5% ii mananca piciorul, iar 4% coada.
Voi cum procedati? :).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu