vineri, 10 aprilie 2020

Suedia a gasit solutia potrivita pentru virusul Corona? de Fortunat Reiser


Suedia a gasit solutia potrivita pentru virusul Corona?
de Fortunat Reiser

Un articol din 6.4.2020 la revista National Reviewtradus din limba engleza

Spre deosebire de alte tari, pana acum a evitat atat izolarea, cat si ruinarea economica.

Daca pandemnia COVID-19 se va stinge in cateva saptamani, cu cateva luni inainte ca alarmistii pretind ca o va face, probabil ca vor pivota imediat si se lauda pe ei insisi pentru controale si masuri stralucitoare de distantare sociala pe care le-au impus lumii intregi. Ei vor sustine ca recomandarile lor eroice au evitat calamitatea totala. Din pacate, ei vor gresi, iar Suedia, care nu a impus aproape nicio distantare sociala obligatorie, probabil va dovedi ca ei au gresit.

Multi oameni se grabesc sa discrediteze abordarea Suediei, care se bazeaza mai mult pe masuri de precautie calibrate si izoleaza doar pe cei mai vulnerabili, mai degreaba decat sa impuna un blocaj complet. Desi reuniunile cu peste 50 de persoane sunt interzise, iar liceele si universitatile sunt inchise, Suedia si-a mentinut granitele deschise, precum si institutiile prescolare, scolile primare, barurile, restaurantele, parcurile si magazinele.

Presedintele american Donald Trump nu poate intelege abordarea Suediei. Miercurea trecuta, el a patat totul intr-un mod spectaculos, spunand ca ar fi auzit ca Suedia „a incercat-o si au vazut lucruri cu adevarat inspaimantatoare si au mers imediat sa inchida tara“.

Atat el, cat si expertii in sanatate, care i-au spus aceasta, au gresit din ambele puncte de vedere si ar face bine sa-si puna la indoiala propria lor abordare. Johan Giesecke, fostul epidemiolog sef al Suediei si acum consilier al Agentiei Suedeze de Sanatate, declara ca alte natiuni „au luat masuri politice, lipsite de consideratie“, care nu sunt justificate de fapte.

In graba de a bloca natiunile si ca urmare, de a-si distruge economiile, nimeni nu a abordat aceasta intrebare simpla dar critica:
Cum stim ca controalele de izolare sociala functioneaza de fapt?
Si chiar daca functioneaza pentru unele epidemii infectioase, functioneaza pentru COVID-19?
Si chiar daca functioneaza pentru acest nou virus Corona, trebuie sa fie puse in aplicare dupa un anumit punct al epidemiei?
Sau blocheaza usa hambarului dupa ce caii au plecat deja de mult?

In teorie, o interactiune fizica redusa ar putea incetini ritmul infectiilor noi. Dar fara o buna intelegere a faptului ca particulele virale COVID-19 supravietuiesc in aer, in apa si pe suprafetele de contact, chiar si acestea sunt speculative.
Fara informatii viabile cu privire la proportia populatiei care a fost deja expusa si  deja a combatut cu succes  virusul Corona, merita pusa sub semnul intrebarii valoarea masurilor de izolare sociala.
Este posibil ca cel mai rapid si cel mai sigur mod de a „aplatiza curba“ este sa le permita tinerilor sa interactioneze unii cu ceilalti in mod normal, in timp ce nu necesita sa ramana izolati nimeni decat oamenii fragili si bolnavi.

Aceasta este, de fapt, prima data cand avem in carantina,  oameni sanatosi mai degreaba decat persoanele bolnave si vulnerabile.
Dupa cum ce a scris Fredrik Erixon, directorul Centrului European pentru economie politica intenationala din Bruxelles, saptamana trecuta, in revista britanica The Spectator: „La urma urmei, teoria lockdown este profund neliberala, si, pana acum, netestata. Nu este cazul ca Suedia sa fie cea care conduce un experiment in masa. Este toata lumea in afara Suediei, care inseamna un experiment in masa.

Noi am adresat aceste intrebari simple multor medici specializati din acest domeniu, epidemiologi, modelatori matematici ai bolilor si altor profesionisti inteligenti si educati. Se pare ca desi, este nevoie de dovezi dincolo de orice indoiala rezonabila pentru a condamna o persoana de furt si a o arunca in inchisoare, nu este nevoie de dovezi reale (mai putin dovezi concludente) pentru a pune milioane de oameni intr-un lockdown / o carantina extrem de invaziva si impovaratoare, fara a se intrevedea niciun sfarsit si nimic care sa impiedice reimpunerea blocarilor la capriciile functionarilor din domeniul sanatatii publice. Este aceasta rational?

Cand am intrebat ce dovezi sunt disponibile pentru a sprijini utilitatea carantinei si izolarii sociale, academicienii indica nava de croaziera „Diamond Princess“, cu 700 de cazuri de pasageri COVID-19 si opt decese. Dar nava este un container artificial si dens populat de oameni, care nu seamana deloc cu conditiile de viata a majoritatii tarilor.

Cealalt indiciu important pe care il mentioneaza adesea academicienii este derularea gripei porcine din anul 1918, care a maturat lumea in urma cu 102 de ani si nu a fost un virus Corona.
Philadelphia nu a practicat distantarea sociala in timpul pandemiei din anul 1918, dar St. Louis a facut-o si a avut o rata de decese mai mica decat cea din Philadelphia. Dar cum sa fie acest lucru relevant pentru criza actuala?
In afara de natura post hoc, ergo propter hoc a argumentului, o diferenta esentiala a fost aceea ca soldatii care s-au intors din primul razboi mondial in  Europa si care au purtat virusul gripei porcine, nu au putut zbura de la Paris la St. Louis. Trebuiau sa aterizeze in porturile de pe coasta de est, cum ar fi Philadelphia. Prin urmare, nu este surpinzator faptul ca soldatii bolnavi s-au odihnit si a-au recuperat in timpul raspandirii virusului pe coasta de est, iar acestia s-au vindecat inainte de a continua la St. Louis si alte orase interioare.

Nu are sens sa se intemeieze intreaga arhitectura a distantarii sociale pe experiente din gripa porcina din anul 1918, in special atunci cand aceasta arhitectura provoaca distrugeri semnificative in viata si mijloacele de subzistenta ale majoritatii populatiei americane.

Dar sustinatorii ai izolarii sociale sunt nesabuiti pe ideea de a sprijini inchiderea lumii. Ii deranjeaza faptul ca exista o tara in lume care nu s-a inchis si care si-a izolat populatia din punct de vedere social. Ii deranjeaza deoarece, atunci cand aceasta epidemie Corona se va fi incheiat, probabil ca vor dori sa concluzioneze ca izolarea sociala a functionat.

Suedia a decis cu curaj sa nu aprobe o carantina dura si, prin urmare, nu si-a fortat locuitorii intr-o stare de lockdown. „In Suedia, strategia se concentreaza asupra distantarii sociale in randul grupurilor de risc cunoscute, precum persoanele in varsta.
 Incercam sa utilizam masuratori bazate pe dovezi“, a declarat Emma Frans, un medic in epidemiologia la Institutul Karolinska din Suedia, pentru Euronews. „Incercam sa ajustam viata de zi cu zi. Planul suedez este de a implementa masuratori pe care se poate practica pentru o perioada lunga de timp.“

Problema blocajelor este ca „se epuizeaza sistemul“, a declarat Anders Tegnell, principalul epidemiolog al Suediei, pentru The Guardian. „Nu se poate mentine niciun blocaj timp de cateva luni – este imposibil.“
El a declarat la cotidianul britanic Daily Mail: „Nu putem nimici toate serviciile noastre. Iar somerii reprezinta o mare amenintare pentru sanatate publica. Este un factor care trebuie luat in considerare.“

Daca izolarea sociala ar functiona, nu ar fi ca Suedia, o tara nordica cu 10,1 milioane de locuitori, ar vedea numarul de cazuri COVID-19 crescand cu zeci de mii, trecand peste numarul din Italia sau New York City?
Pana astazi, in Suedia au fost 401 de decese raportate de COVID-19.

Vestea cea mai buna este ca, in recensamantul ICU din Suedia, actualizat la fiecare 30 de minute pe plan national, admiterea in fiecare ICU din tara este plata sau in scadere, iar acestea au fost asa de o saptamana.
In momentul scrierii articolului (pe baza datelor disponibile in prezent), majoritatea cazurilor de ICU din Suedia sunt in prezent in varsta, iar 77% au conditii de baza, cum ar fi boli cardiace, respiratorii, boli renale si diabet.
In plus, nu a existat niciun caz de ICU pediatric sau moarte in Suedia – atat de mult pentru beneficiile inchiderii scolilor de peste tot. In randul tuturor suedezilor cu varsta sub 30 de ani, exista numai 25 de internari COVID-19 ICU.

Suedia dezvolta imunitatea de turma prin refuzarea sa sa intre in panica.
Prin faptul ca nu necesita izolare sociala, tinerii din Suedia au raspandit virusul, in cea mai mare parte asimptomatic, asa cum se presupune ca se intampla intr-un sezon normal de gripa. Vor genera anticorpi protectori care fac ca virusul Wuhan sa ajunga mult mai greu la si sa infecteze pe persoanele fragile si in varsta cu conditii grave. Pentru contextualizarea acestor informatii – rata actuala a mortalitatii COVID-19 din Suedia (40 de decese la un milion de locuitori) este substantial mai mica decat rata mortalitatii suedeze intr-un sezon normal de gripa - de exemplu, in anul 2018, aproximativ 80 la un milion de locuitori.

Comparati aceasta cu situatia din Elvetia, o tara europeana mica similara, cu 8,5 de milioane de persoane. Elvetia practica o izolare sociala stricta.
Cu toate acestea, Elvetia raporteaza 715 de decese cumulate ale virusului Wuhan, cu o rata a mortalitatii aproape dubla fata de cea din Suedia.
Ce se intampla in Norvegia, o alta tara nordica cu o granita deschisa de 1'600 de kilometri cu Suedia, cu o limba si o cultura foarte asemanatoare cu cele ale Suediei?
Norvegia (5,4 milioane de locuitori) a raportat mai putine decese (71) de COVID-19 decat Suedia, dar o rata substantial mai mare de internari ICU efectuate cu virus Corona. 

Vineri, unul dintre noi a vorbit cu Ulf Persson in biroul sau de la Institutul Suedez penrtu Economie de Sanatate.
El a spus ca toata lumea pe care el stie este calma si stabila, comportandu-se cu mai multa prudenta decat normal, urmand astfel de controale sociale impuse de guvern ca o limita de 50 de persoane la reuniuni si doar serviciul de sezut la baruri si restaurante. Persson estimeaza ca economia suedeza va scadea cu aproximativ 4% din cauza opririlor economice globale.
Dar aceasta nu este nimic in comparatie cu nivelul ridicat al somajului de 32% (comparabil cu nivelul la Marea Depresiune din anii 1930) pe care Consiliul Federal al SUA in St. Louis l-a prezis recent pentru SUA.

De data aceasta, natura ne-a invins, oameni buni!
Ne confruntam cu virusuri noi de generatii nespuse.
Cel mai bun mod este de a permite tinerilor si celor sanatosi si robusti, adica celor pentru care virusul este rareori fatal, sa dezvolte anticorpi si imunitate de turma pentru a proteja cei fragili si bolnavi.
Pe masura ce timpul trece, va deveni mai clar ca masurile de izolare sociala, precum cele din Elvetia si Norvegia, realizeaza foarte putine succese in ceea ce priveste reducerea deceselor sau bolilor, desi acestea sufoca economia locala si nationala si cresc suferinta, durerea, numarul deceselor si bolile din alte cauze, pe masura ce vietile oamenilor sunt sabotate, iar viitorul multor oameni este distrus.



Nota traducatorului:

Suedia este una dintre cele mai radicale tari protestante-marxiste cu un sistem de ajutor social extrem de influent, o corectitudine politica omniprezenta si o politica complet feminista, anti-barbat si anti-familie.

Astfel, importarea in masa a imigrantilor musulmani a fost o consecinta logica, ca, pe langa ideologica lor neomarxista ipocritica, care le impinge spre admiterea unui numar neadecvat de mare a imigrantilor, votantii femei socialiste presimt lipsa eminenta de barbatie in cultura lor, fiindca ele au distrus complet elementul masculin in societatea suedeza.

Orasul Malmö este cel mai groaznic exemplu pentru aceasta politica absurda anti-occidentala, unde exista cartiere pline de musulmani, in care nici politia suedeza nu  indrazneste sa calce.

Iata ce a scris un comentator online:

„In cazul Suediei, decizia de a nu bloca tara a fost starnita de intelegerea ca numere mari de imigranti, in general din cauze religioase, pur si simplu ar ignora orice restrictie. De asemenea, ei ar forma grupuri violente in cazul oricarei restringeri. Cauza pentru aceasta strategie a fost atat teama, cat si prudenta. Eu spun aceasta fara nicio ironie. Stanga politica nu poate si nici nu va accepta consecintele dezastruoase ale iluziilor ei distopice si milenare: Noua religie a bolsevismului multicultural nu permite nicio opinie in afara propriului sau punct de vedere.“

Articol realizat de Fortunat Reiser, sociolg elvetian si voluntar  la A.O.N.G.T.R.

Niciun comentariu: