duminică, 19 aprilie 2020

#Lumina de la capătul tunelului



#Lumina de la capătul tunelului

de Alina Mungiu Pippidi

Românii au de ce să fie recunoscători de acest Paște. 
Deși economia a fost momentan pusă pe butuci și unul din opt români infectați de coronavirus este un cadru medical, secțiile de terapie intensivă nu sunt depășite, iar numărul de morți nu e mare. 
Lumea se îndoiește de cifrele guvernului, dar guvernul nu poate ascunde realitatea: dacă undeva s-ar aduna morți necontabilizați, am afla. 
Deci mulțumiți lui Dumnezeu pentru genele balcanice și relativa noastră subdezvoltare! 
În țări ca a noastră nu există acei oameni cu vîrsta medie de 81 de ani și cinci patologii majore asociate care au sucombat în țările mediteraneene! 
Dacă Occidentul plătește mai scump ca țări vecine cu spitale mult mai slabe e din cauza acestei patologii a bunei dezvoltări: oamenii bolnavi sunt ținuți în viață mai mult în țări civilizate cu sisteme de sănătate performante. 
Ceea ce era o calitate a devenit o slăbiciune de criza asta.
Dar nu e cazul nostru, așa că ocrotiți-vă bunicii îmbrățișîndu-i prin telefon sau vizitîndu-i cu mască atunci cînd le duceți cumpărăturile și aveți grijă de oricine din familie care are astm, diabet sau orice boală cronică.
Lucrurile mai puțin bune care au ieșit la iveală nu sunt noi. 
Elita politică e praf și pulbere. 
Nu e o noutate că suntem conduși de creaturi ca ministrul de la Interne, primar înainte într-un fief PDL corupt pînă la măduvă, sau că șefii Bisericii noastre sunt motivați de putere și de bani, nu de credința în Dumnezeu. 
E destul să ne amintim ce făceau în 1989 și că au grade mari ca să nu ne mirăm că acești oameni își expun turma la nenorocire. 
Oamenii bisericii, care trebuiau să explice primii că lumina învierii e spirituală, nu materială, că suntem creștini în secolul XXI, nu vreo adunare superstițioasă care trebuie să pună mîna ca să creadă, au fost primii care au făcut pe dos, pentru că sunt lipsiți pe fond de orice credință în Dumnezeu. 
Dar reacția societății a fost bună, tot așa cum statul, s-a văzut, are capacitatea să supraviețuiască politicienilor. 
România Curată l-a apărat pe Raed Arafat începînd cu anul 2012 nu pentru că ar fi un tehnocrat perfect, dar pentru că e printre puținii competenți în ceea ce fac din aparatul de stat. 
Cînd nu ai oameni politici buni de ceva, cînd produci miniștri precum Carmen Dan sau Marcel Vela, singura cale pentru stat să își păstreze capacitatea este printr-o autonomie crescută a aparatului birocratic, a funcției publice. 
Chiar dacă poziția de secretar de stat e teoretic politică, Arafat e un vîrf al tehnocrației noastre – măcar să avem asemenea oameni cheie, care să reziste la politizările care vin cu fiecare alegeri, în mai multe domenii. 
Cînd ai experiență, continuitate și autonomie față de idioții politici pe care din păcate unii îi tot aleg și alții îi tot numesc ca miniștri, un stat reușește să se țină la suprafață în ciuda politicii. 
Nu grozav -vedem Italia- dar totuși. 
Știrea bună e că au funcționat în România niștre structuri, că oamenii și-au făcut datoria. Pînă și faptul că am ales un luteran ca șef al statului ne-a adus în sfîrșit dividende, deși tîrziu, Klaus Iohannis a făcut ce trebuie denunțînd protocolul cu biserica ortodoxă.
Din aceste motive, în seara asta, cînd aprindeți lumînările – destul să luați de la televizor lumina, începînd cu ora Ierusalimului, nu e nevoie să v-o aducă cineva, că ea e în suflet – aveți de ce mulțumi lui Dumnezeu. 
Și mulțumiți și celor din linia întîi, cum o facem toți în Europa, măcar de sărbătoarea asta deschideți-vă un pic către recunoștință și solidaritate, către spriritul Învierii, altfel degeaba vă aduc voluntarii, cu riscul vieții, lumînarea la ușă.

Niciun comentariu: