duminică, 12 aprilie 2020

Paul Craig David Roberts : Se naste o lume noua, cum va arata? de Fortunat Reiser


Paul Craig David Roberts
Se naste o lume noua, cum va arata?
de  Fortunat  Reiser

Un articol din 9.4.2020 tradus din limba engleza


Auzim  multe voci care spun ca lumea de dupa COVID-19, va fi diferita.

Intrebarea este: Diferita in ce fel? Va fi mai bine sau mai rau?

Elitele fac eforturi pentru a o face mai buna pentru ei  si mai rea pentru noi, ceilalti. Cu privire la aceasta afirmatie, dovezile sunt concludente.
Baietii mari sunt salvati si li se acopera datoriile.
Toti ceilalti insa, cu exceptia celor deja marginalizati si fara niciun raport de munca recent si o adresa fixa, au primit o chirie pentru o luna si sunt indemnizati pentru somaj extins.

Firmele farmaceutice mari vad profituri masive in virus, guvernul vede mari perspectiva pentru mai multa putere de control.

Dar disparitatile in ceea ce priveste beneficiile economice sunt doar o parte a acestora. Interese puternice - cum ar fi Bill Gates si Big Pharma - sunt hotarate sa ne vaccineze pe toti si sa ne controleze miscarile cu un pasaport intern numit „certificat sanitar“. Noi proceduri si tehnologii de urmarire vor fi puse in functiune, amintind de „semnul fiarei“ pentru a controla accesul mai multor categorii de persoane in diferite domenii si beneficii.

Expertii subliniaza faptul ca, asa cum nu putem fi vaccinati impotriva racelii comune, cu exceptia versiunii de anul trecut, nu putem fi vaccinati impotriva virusurilor COVID-19 si altor virusuri care isi schimba permanent forma, dar expertii sunt deja in curs de a fi condamnati.
Nu este permisa nicio opinie a expertilor care sa stea in calea profiturilor vaccinale.

Nici nutritia si nici sustinatorii vitaminelor nu vor putea fi lasate sa stea in cale. Bill Sardi anticipeaza ca ne asteapta sperietoarea orchestrata generata de rechemarile obligatorii de vitamine „toxice“.
Big Pharma este hotarata sa obtina controlul asupra vitaminelor si remediilor homeopatice, iar FDA este marioneta probabila a Big Pharma.

Vaccinarea a fost ridicata deasupra vindecarii, deoarece Big Pharma si slugile sale din presa ca CNN, trage in jos experienta pozitiva a doctorilor, raportata despre tratamente de succes cu Hidroxiclorochina si azitromicina, precum si eficacitatea vitaminei C, vitamina D3 si zinc in consolidarea capacitatii sistemelor imunitare de a lupta impotriva virusului.
Ortodoxia medicala cu influenta de la Big Pharma nu poate iesi din cutia in care a fost pusa.
Atunci cand este nevoie de gandire si experimentare noua, cei capabili de gandire sunt hartuiti si chiar blocati de reglementarile FDA si dogmatism.

Guvernul si agentiile sale se securitate vad permanent, in teama si confuzia populatiei,  oportunitati de a pune in aplicare masuri mai tiranice, mai multe exceptii pentru drepturi constitutionale si mai multe piedici,  libertatii de exprimare.
Capacitatea libertatii de a rezista opresiunii este diminuata pas cu pas.

Diferite descrieri ale distopiei preconizate sunt oferite pe internet.
Dar nu trebuie sa se sfarseasca asa.
Depinde de noi.
Demoralizati si fricosi, putem accepta mai multa putere guvernamentala, asa cum am facut dupa 9/11.
In schimb, putem recunoaste in mod colectiv esecul masiv de pretutindeni al conducerii occidentale si putem construi o societate mai locuibila si mai durabila.

Esecul conducerii este o oportunitate pentru schimbare reala.

CNN, The New York Times si restul presei controlate ne spun in fiecare zi ca presedintele Trump reprezinta esecul conducerii. Insa esecul conducerii depaseste toti lideri din ultimii 30 de ani si locuieste in sistem.
Capitalismul global „autoreglabil“, bazat exclusiv pe lacomie, financiarizat si lipsit de suflet nu-i mai poate uni pe oamenii intr-o comunitate durabila.

Esecul conducerii rezida in esecul pe termen lung al conducerii, care a facut ca societatile occidentale sa fie vulnerabile prin mutarea in strainatate a locurilor de munca cu productivitate si valoare ridicata, pentru a creste profiturile intrepreinderilor internationale mari in detrimentul veniturilor interne ale consumatorilor.
Aceasta inseamna deplasarea in larg a capacitatii de a produce medicamente, masti  si alte resurse necesare pentru supravietuirea nationala.
Inseamna dependenta de puterile straine.
Inseamna incapacitatea de a functiona fara importuri masive.
Oricum ati privi la acest aspect, globalizarea este o condamnare la moarte.
Singurul sau avantaj este pentru cei bogati, iar avantajul vine la ei sub forma unei forte de munca ieftine, care le mareste profiturile in timp ce reduce veniturile interne si puterea de cumparare a populatiei.

Fara venituri care sa impulsioneze economia, elitele au oferit imprumuturi si credite extinse pentru a furniza putere de cumparare bazata pe datoria personala de a absorbi productia delocalizata, adusa acasa pentru a vinde pe pietele americane.
 Costul educatiei scolare a crescut pe masura ce calitatea acesteia a scazut.
Subventiile pentru educatie au fost reduse, iar datoria studentilor a fost inlocuita.
Inflatia a fost subestimata pentru a impiedica cresterea costului vietii pensionarilor din asigurarile sociale.
Platile pentru sistemul de sanatate catre furnizorii de servicii medicale au fost diminuate. Plasa de siguranta a fost smulsa din nou si din nou.
Din ce in ce mai multi oameni au cazut prin aceste crapaturi, iar numarul oamenilor fara adapost a crescut, oferind terenuri fertile pentru COVID-19.

Distribuitia veniturilor si averilor in SUA a trecut de la echitabila pana la extrem de inegala intr-un timp scurt, intrucat cei bogati au profitat de Rezerva Federala, care pompeaza trilioane de dolari in preturile activelor financiare si ale corporatiilor prin cumpararea propriilor actiuni, astfel decapitalizand corporatia, in timp ce isi asuma datoria, toate pentru beneficiul temporar al unor bonusuri mai mari pentru directori si al unor castiguri de capital mai mari pentru actionari.
Elitele au ucis economia pentru beneficii pe termen scurt pentru ei insisi.

Aceste politici distructive au fost rezultatul ideilor  ganditorilor lacomi, pe termen scurt – oameni ai caror singura viziune era: „vreau mai mult“.
 Acesti oameni nepotriviti si nu victimele lor, sunt acuma salvati de catre unchiul Sam.
Bula masiva a datoriei imposibil de platit, care a depasit deja economia, creste in continuare.
Rezerva Federala si Trezoreria SUA sunt in curs de distrugere a dolarului american in eforturile inutile de a-i salva pe cei superbogati de la comportamentele eronate, bazate pe lacomie.

In locul acestei abordari nebunesti la criza economica, exista o abordare bazata pe bunul simt.
De fapt, firmel si bancile salvate sunt cumparate de guvern.
Prin urmare, acestea ar trebui tratate ca fiind corporatii nationalizate. Odata nationalizate, guvernul, spre deosebire de corporatii, poate crea banii pentru plata salariilor si a facturilor pentru sanatate.
Se poate evita somajul estimat de 30 sau 40%. Este mai bine sa platim salarii decat sa platim indemnizatiile de somaj.
Diferenta psihologica valoreaza o suma mare.

Incapacitatea sistemului american privat de sanatate de a rezolva criza medicala actuala este evidenta.
Un sistem de asistenta medicala bazat pe profit este cel mai scump sistem posibil.

Pofta pentru profituri este integrata la toate nivelurile, ceea ce duce la cresterea costurilor la niveluri la care asigurarile private si de  stat, refuza sa le ramburseze.
Rezultatul este contractia, nu extinderea sistemului.
Uitati-va, de exemplu, la numarul de spitale, in special in zonele rurale, care au fost inchise recent.

In plus, acoperirea unui sistem privat, precum si a sistemului de stat, are lacune majore. Rezistenta la un serviciu de sanatate nationalizat e ridicola, mai ales ca un serviciu nationalizat poate coexista cu unul privatizat.
Doua sunt clar mai bune decat  unul.

Nationalizarea are numeroase beneficii. Permite, de exemplu, intreprinderilor mari, create de fuziunile unor banci gigantice precum Chase Manhattan si J.P. Morgan, sa fie sparte fara nicio dificultate, precum si separarea activitatilor comerciale de activitatile bancare si  de investitii.
Abrogarea Legii Glass-Steagal si suspendarea aplicarii legilor anti-trust au reprezentat o politica ignoranta la cel mai inalt nivel posibil.
Nationalizarea permite guvernului sa aduca acasa productia delocalizata a corporatiilor globale din SUA si sa puna inapoi forta de munca americana la locurile de munca din clasa de mijloc.
Este o victorie pentru poporul american.

Dupa ce corporatiile uriase cu monopoluri vor fi sparte, ele vor putea fi privatizate si readuse in proprietate privata la valoarea reala, nu pentru niste banuti pe baza unei vanzari in regim de urgenta.
Banii pe care guvernul ii primeste din vanzare vor putea  fi folositi pentru restitui datoria publica.

Pentru indivizi, datoriile grele sufocante trebuie reduse la niveluri care pot fi administrate de veniturile lor.
Michael Hudson si eu am propus o solutie la problema datoriilor, si anume o gratiere. Alti au preluat apelul nostru.

In prezent, Rezerva Federala transfera datoria pe societatea fara a o reduce.
Nu are sens, pentru ca incearca sa nimiceasca datoria prin largirea ei.

In SUA exista atat de multe prejudecati dogmatice impotriva oricarei abordari cu cel mai mic semn de socialism, chiar si ca masura temporara si oportuna, aceasta gandire si actiune rationala se confrunta cu bariere puternice.
Daca nu putem depasi aceste bariere, suntem destinati unor vremuri mult mai dificile.

Poate fi restaurata comunitatea sau natiunea americana sau va degenera in clanuri si tribalism?

Cea mai mare provocare cu care ne confruntam, este restabilirea conceptului de comunitate.
A existat o perioada in care SUA erau o comunitate, una unica, asa cum consta dintr-o multitudine de etnii.
La sosirea fiecarui val de imigranti etnici au trecut un test al Constitutiei, au invatat limba nationala si s-au asimilat in comunitatea americana.

Aceasta comunitate a fost distrusa de o varietate de forte, ultima fiind politica de identitate. Politica de identitate interzice comunitatea prin descompunerea populatiei in grupuri reciproc ostile in functie de gen, preferinta sexuala, rasa si orice clasificare imaginabila.
Rezultatul este un turn Babel si acesta nu este o comunitate.
In loc de comunitate, SUA este un loc in care ura este cultivata la cei care revendica un statut de victima, care insasi urasc cel mai mult si care fac ca cei carora li se atribuie vicitmizarea sa fie tratati cu cea mai mare ura.
La inceput, barbati albi heterosexuali au fost principalele obiecte ale urii, dar in ultima vreme am vazut oamenii transgen urand pe feministii, care spun ca o femeie este o femeie, nu un barbat care pretinde ca este o femeie.
Aceste atacuri asupra liderilor feministi binecunoscuti sunt violente ca limbaj utilizat si pot duce la fapte violente. Diverse grupuri de imigranti neasimilate se lupta intre ele pentru a controla teritoriul disputat. Tratamentul inuman aplicat palestinienilor din partea Israelului i-a infuriat pe imigranti musulmani impotriva evreilor.
Atacurile rasiale violente asupra oamenilor albi devin din ce in ce mai frecvente.

Timp de decenii, „studiile femeiesti“ au predicat ura fata de barbati, iar „studiile negrilor“ au predicat ura fata de albii.
Aceasta ura predata este acuma suplimentata de proiectul New York Times 1619. In locul asimilarii, acuma avem ura reciproca. Cum putem scapa de aceasta?

Poate ca provocarea de la COVID-19,  ne va forta sa ne reunim din nou pentru a invinge  virusul. . O apropiere ar fi sprijinita de un pachet de salvare economica perceput mai degreaba ca fiind corect decat ca abordare unilaterala care a fost adoptata.
O gratiere in legatura cu datoria publica ofera echitabilitatea necesara.

Elitele, gandindu-se doar la interesele lor, stau in calea oportunitatilor pentru a reuni oamenii. . Daca nu putem fi adusi inapoi impreuna, putem uita de unitate dincolo de limitele propriului nostru grup de victime sau identitate.
In locul comunitatii, vom fi organizati in clanuri de identitati separate. Absenta unitatii interioare ne va face sa ne asezam ca o rata vulnerabila fata de dusmanii din strainatate.

Cunoastem lista de dorinte distopice. Putem sa ne reunim cu o lista de dorinte anti-distopice ca o comunitate bazata pe sprijin reciproc sau elitele au reusit sa ne pulverizeze in grupuri diferite de ura tribala?

Nota traducatorului:

Paul Craig David Roberts este un economist si autor american. A detinut anterior un birou de sub-secretar,  in guvernul federal al Statelor Unite ale Americii, precum si posturi de predare in mai multe universitati din SUA.
El este un adversar al politicii externe recente a SUA.

In calitate de secretar adjunct al Trezoreriei, el a fost un motor al politicii economice a primei administratii Reagan si a fost laudat : „constiinta economica a lui Ronald Reagan“.
Cu toate acestea, ardoarea sa singulara pentru economia bazata pe oferta a provocat suparare in unele parti ale guvernului.

El a scris multe articole si carti excelente despre problematicile ale economiei si politicii americane si mondiale din secolul al 20-lea, printre care se numara:
Alienarea si economia sovietica:
 Prabusirea erei socialiste,
Noua Culoare: Modul in care cotele si privilegii distrug democratia,
Tirania de intentii bune: Modul in care  procurorii si birocratii incalca Constitutia in numele Justitiei,
Modul in care s-a pierdut economia: Razboiul lumilor,
Esecul capitalismului laissez-faire si dizolvarea economica in Occident, Economia la abis: Prabusirea economiilor si esecul globalizarii,
Modul in care s-a pierdut America: Din 9/11 pana in statul politienesc/razboinic,
Amenintarea neoconservatoare la ordinea mondiala: Razboiul periculos al Washington-ului pentru hegemonia,
Razboiul American impotriva lumii si idealurilor sale.


Afirmatiile sale in acest articol sunt adevarate in mod obiectiv, dar avand in vedere faptul ca tocmai masurile marxiste au distrus societatea si economia americana  si  prin extensie,  pe cea occidentala, solutiile sale cu adevarat socialiste nu sunt solutii deloc, fiindca ar reprezenta nimic altceva decat o continuare a politicii nocive si inselatoare de relocalizare a problemelor, care, de-a lungul ultimelor patruzeci de ani, au adus o multime, ba chiar un amestec insidios de colectivizare a tuturor problemelor cauzate de catre democratia in masa si politica imperialista americana/sionista.
Acesti patru factori - relocalizarea  problemelor, colectivizarea, democratia in masa si politica imperialista americana/sionista – stau la baza problemelor uriase, interconectate si de nerezolvat, pe care el le- a identificat in mod corect.

Fiind, el insusi, un „faptas“ in aceasta poveste, precum si un academician si fost politician privilegiat si rasfatat de conditiile binecuvantate ale ordinii occidentale postbelice si intr-adevar unice in istoria omenirii, el este incapabil sa-si imagineze solutii cu adevarat efective si constructive, care ar fi neaparat radicale si dureroase, fiindca sistemul despre care el vorbeste si pe care el ar vrea sa il resusciteze, a purtat in el de la bun inceput semintele distrugerii nu numai ale sistemului insusi, ci de fapt a civilizatiei occidentale .

Aceasta omitere cruciala ne arata inca o data importanta  unei reforme fundamentale in gandirea occidentala, care neaparat va duce la o intoarcere la radacinile ei culturale, care intre timp au fost uitate, abuzate, ingropate, batjocorite, ba chiar blestemate.

Cine o sa fie pregatit sa indure durerile necesare pentru astfel de solutii radicale, va izbandi razboiul pentru viitorul Occidentului.



Concluzia personala:

A sosit timpul sa ne debarasam de ordinea postbelica in intregime odata pentru totdeuna, fiindca altfel, vom cadea in aceleasi capcana,  la nesfarsit.

Istoria nu se repeta, dar tiparurile ei se repeta. Ori de cate ori, cauza pentru care este important sa ne gandim la solutii care sa faca in asa fel sa ne putem debarasa de elementele conditionate, circumstantele deosebite si de fapt unice ale erelor anterioare, astfel incat sa fie posibil un nou inceput bazat pe invataturile din trecut, care, in mod necesar,  ar include atat greselile, cat si succesele  erei imediat anterioare.

In contextul ultimelor sase decenii dezastruoase ale Occidentului, evitarea ispitirii marxiste pare a fi punctul central al oricarei tentative de a reconstrui nu numai pentru SUA, ci mai ales civilizatia occidentala, a careia America,  a devenit forta motrice si asa va ramane in viitorul apropiat.
Articol realizat de Fortunat Reiser, sociolg elvetian si voluntar  la A.O.N.G.T.R.


Niciun comentariu: