sâmbătă, 14 mai 2016

Studenți amenințați de profesori cu Poliția și SRI, la Iași! Ce l-a enervat pe decanul care a fost înregistrat

Studenții Ligii Studenților din Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași au făcut publică, pe canalul Youtube, în această săptămână înregistrarea unei discuții la care au participat decanul Facultății de Matematică a Universității, Cătălin George Lefter, și prodecanul Marin Durea. În cadrul convorbirii, purtate într-un sediu al facultății, deranjat de faptul că era înregistrat de liderul Ligii, Silvian-Emanuel Man, decanul îi solicită să părăsească sala, în caz contrar amenințându-l că va suna la Poliție și la SRI.
Ce mai spune Cătălin George Lefter (transcriptul integral al înregistrării, mai jos):
”Nu aveţi nici cea mai vagă idee ce înseamnă mişcări de masă, cum apar formele de manipulare. Nu aţi trecut încă prin aşa ceva. Eu am trecut. Noi am trecut când a fostRevoluţia de la ’89 când mase de tineri au crezul că schimbă lumea. Nu au schimbat nimica. Eventual, şi-au tras un glonte în cap. Dar la o chestie d’asta de stradă. Da? Deci, nu! Manifestările de stradă sunt extreme.”.
”De aceea, reprezentanţii dumneavoastră trebuie să fie agreaţi. Deci nu ne plasăm pe un palier de egalitate în orice problemă. Da? Suntem egali în problemele umane, dar nu în problemele de decizie. În problemele de decizie, aveţi reprezentanţi care trebuie să fie agreaţi. Deci, nu. Aceasta este rugămintea… Nu alunecaţi în … cum să zic?… În ligi d’ăstea, în asociaţii care se erijează în luptători pentru … ce? Durea-m-ar!”.
Contactat de România Curată, Silvian Emanuel Man a spus că înregistrarea a fost făcută în ianuarie 2015, a fost postată atunci pe Youtube, dar fără a fi făcută publică (unlisted) până în această săptămână. ”A făcut-o publică un coleg din cauza presiunilor la care suntem supuși. Se folosește de diferiți studenți interpuși să-mi transmită mesaje că ”îmi va face felul” și altele asemenea. Dacă a văzut (colegul – n.a.) că Ministerul nu face nimic, că Universitatea nu face nimic… a decis să o facă publică”. Silvian Man a mai adăugat că, inițial, au dorit să păstreze înregistrarea pentru a o face publică în cazul în care ar fi fost exmatriculat (liderul Ligii Studenților a fost pus în discuție în Comisia de Etică a Universității pe motiv că ar fi adunat semnături pe diferite memorii). Conform lui Silvian Man, în ianuarie 2015, rectoratul Universității le-a solicitat facultăților să verifice cine sunt studenții care au semnat memoriile inițiate de Liga Studenților privitoare la reducerea tarifelor de cazare în cămine. Studentul spune că întâlniri între cei care au semnat și decani au avut loc la mai multe facultăți, el participând la cea de la Litere și de la Matematică (cea pe care a înregistrat-o cu telefonul).
Silvian Man acuză că la alegerile studențești s-au făcut presiuni asupra candidaților din partea Ligii, reușind să-i determine să nu participe și reușind, cu excepția unui caz, în care nu se știa că e membru al Ligii. Liga Studenților a avut mai multe procese cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza. Într-unul din acestea, Universitatea a solicitat (pierzând procesul) ca liga să nu folosească numele în denumire (adică să nu spună că… sunt studenți la Universitatea Alexandru Ioan Cuza). De asemenea, în urma unei plângeri în justiție făcută de Ligă, alegerile de la Universitate au fost amânate în acest an.
Apelat de România Curată, decanul Facultății de Matematică, Cătălin George Lefter, a spus că nu-și amintește ce a spus exact la acea întâlnire și că nimeni nu i-a atras atenția că înregistrarea a devenit publică (înregistrarea a devenit publică miercuri, 11 mai, convorbirea cu decanul a avut loc vineri, 13 mai, dimineața). La fel ca și în cazul înregistrării, Cătălin Lefter a susținut că Silvian Man nu ar fi avut dreptul să participe la acea întâlnire și nici să înregistreze discuția. ”Facultatea de Matematică e un spațiu instituțional, nu public”, a afirmat decanul. Acesta a recunoscut că i-a chemat, în urma unei adrese a Rectoratului, pe studenții facultății ale căror nume apăreau pe memorii, să verifice dacă aceștia le-au semnat într-adevăr sau nu. Conform decanului ar fi fost studenți care ar fi spus că n-au semnat. ”Eu le-am spus să depună plângere penală și să facă expertiză olografică dacă semnăturile sunt reale sau nu”, a arătat Silvian Man. ”Eu doar i-am întrebat dacă au semnat și dacă știu exact ce semnează și le-am adus la cunoștință…”, a declarat Cătălin Lefter, apreciind că acest lucru nu reprezintă ”presiuni la adresa studenților”. În momentul în care discuția a ajuns la amenințarea cu solicitarea intervenției Poliției și a SRI-ului pe motiv că întâlnirea (și spațiul Facultății de Matematică) nu ar fi public (publică), decanul s-a enervat: ”Treaba d-voastră. Scrieți ce vreți”, a mai spus, apoi a închis.
Silvian Man a mai adăugat că speră că noul rector, Tudorel Toader, va rezolva aceste probleme. Momentan, acesta nu a ocupat funcția pe care a câștigat-o la alegerile din această primîăvară, solicitându-și suspendarea până pe 13 iulie 

Niciun comentariu: