marți, 24 mai 2016

Societatea Academică din România (SAR) a solicitat oficial Serviciului Român de Informații (SRI) declasificarea informărilor pe care această instituție le-a făcut legate de Hexi Pharma.

   Conform avocaților SAR; prin art.24 al.5 din Legea nr.182/2002 privind informațiile clasificate se prevede în mod expres că se interzice clasificarea ca secrete de stat a informațiilor, datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcărilor legii, erorilor administrative, limitării accesului la informațiile de interes public. Principiul este reluat și în art.30 din lege, unde se stipulează că: ”Este interzisă clasificarea ca secret de serviciu a informațiilor care, prin natura sau conținutul lor sunt destinate să asigure informarea cetățenilor asupra unor probleme de interes public”. Din cele de mai sus rezultă că, informațiile obținute din mediul sănătății publice nu trebuiau de la bun început clasificate.”, se arată în solicitarea adresată de SAR către SRI și pe care o puteți citi integral mai jos.
   Aceeași solicitare a fost înregistrată și la Consiliul Superior de Apărare a Țării (CSAT) și la Comisia comună permanentă a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI.
***
Către
SERVICIUL ROMÂN DE INFORMAȚII
București, B-dul Libertăți nr.14,Sector 5
În atenția dlui. director Eduard Hellvig,
Subscrisa SOCIETATEA ACADEMICĂ DIN ROMÂNIA (SAR), cu sediul în București, str. Mihai Eminescu nr.61, Sector 2, reprezentată de Alina Mungiu-Pippidi, în calitate de Președinte, în temeiul art.20 din Legea nr.182/2002, formulăm prezenta
Cerere de declasificare
a informărilor trimise autorităților publice sau private în legătură cu:
  • nereguli și/sau ilegalități săvârșite de angajații Hexi Pharma, ori de alte persoane în legătură cu aprovizionarea cu dezinfectanți a unităților sanitare,
  • situația îmbolnăvirilor nozocomiale în spitale și alte unități sanitare, respectiv corectitudinea raportării datelor privitoare la aceste îmbolnăviri,
  • orice alte informări legate de neregulile și/sau ilegalitățile constatate în sistemul sanitar.
Opinia publică a luat act cu îngrijorare de gravele nereguli deja dovedite privind calitatea dezinfectanților produși de firma Hexi Pharma, care au fost folosite într-un număr impresionant de unități sanitare. Dezinfecția precară poate produce consecințe letale și, la scara la care s-au folosit dezinfectanți necorespunzători, reprezintă un pericol la sănătatea publică. Îmbolnăvirile nozocomiale au ajuns să fie o sursă des întâlnită a cauzei apariției bolilor. Este paradoxal că oamenii se internează în spitale spre a se însănătoși și se externează cu boli contactate în unitățile sanitare. Mulți conducători de spitale nu raportează numărul real de îmbolnăviri nozocomiale pentru a nu afecta prestigiul instituției. În sistemul sanitar românesc există multe nereguli de funcționare, unele îmbrăcând chiar forma unor infracțiuni.
Din relatările din presă am aflat că SRI a trimis cca. 300 de informări instituțiilor publice și private legate de constatările făcute în câmpul lor de activitate, dar și demnitarilor îndrituiți să primească informări de la SRI.
După cunoștiința noastră, nici o informare SRI în materie nu a fost făcută publică, invocându-se caracterul lor secret.
Prin art.24 al.5 din Legea nr.182/2002 privind informațiile clasificate se prevede în mod expres că se interzice clasificarea ca secrete de stat a informațiilor, datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcărilor legii, erorilor administrative, limitării accesului la informațiile de interes public. Principiul este reluat și în art.30 din lege, unde se stipulează că: ”Este interzisă clasificarea ca secret de serviciu a informațiilor care, prin natura sau conținutul lor sunt destinate să asigure informarea cetățenilor asupra unor probleme de interes public”.
Din cele de mai sus rezultă că, informațiile obținute din mediul sănătății publice nu trebuiau de la bun început clasificate. Cu atât mai mult se impune declasificarea lor. Persoanele care au dispus clasificarea acestor informații sunt la rândul lor pasibile de răspundere, în baza prev. art.34 al.1,lit. j din Legea nr.182/2002.
Informările privind situația din sistemul sanitar din România fiind de interes public,în accepțiunea Legii nr.544/2001 (art.13) solicităm a fi făcute publice.
Cu stimă : Societatea Academică Română
prin Alina Mungiu-Pippidi
Președinte

Niciun comentariu: