miercuri, 9 martie 2022

Conferinta Internationala Stiinta si Inovare, Romania, 4- 6 martie 2022. In loc de Epilog!

 

    Cum sa trec in revista o conferinta internationala,  cu o tematica de genul :

Stiinta si Inovare



la cateva zile de finalul pandemiei Covid 19 si inceputul razboiului ruso – ucrainean?

Am senzatia unui scenariu  similar cu The Day After, film realizat in 1983, adica acum aproape 40 de ani, film, care la vremea respectiva era categorisit ca fiind un SF light. Sa fie un Déjà Vu? Suna ciudat. Un Déjà Vu, in 2022 despre ceea ce in 1983, parea un SF!

Amintiri despre viitor - Erich Von Daniken, sau Camil Petrescu, in  Ultima noapte de dragoste, intiia noapte de razboi?

 Cum definim Stiinta si mai ales cum o relationam cu Inovarea, in asa fel incat sa obtinem  progresul?

Iata provocari, la care, dupa mine, Conferinta Internationala Stiinta si Inovare, organizata de Asociatia  pentru Promovarea si   Implementarea Strategiilor  Educationale din Bucuresti, Romania, reuseste sa raspunda cu brio.

Traversam vremuri interesante, conform unui proverb chinezesc.


Motivul pentru care un mic orasel din Albania, Vlore, se afla in mijocul acestei, hai sa-i spunem nebunii, nu este altul decat un amestec ( parca amalgam, ii zic dentistii) intre niste inimosi, pe numele lor intreg: Prof. Univ. Serrik MUSKAJ, CEO la Universitatea REALD din Vlore, Republica Albania, Prof. Univ. Dr. Mizafer ELEZY, Rectorul  Universitatii REALD din Vlore, Republica  Albania si D-na. Evgjeni Muskaj, tot de la Universitatea REALD din  Vlore, Republica Albania, si partea romana formata din D-na Gela Baciu, presedintele de la APISE, cu participarea extraordinara a D-lui.  Fate Velaj - consilierul prim-ministrului  Rep. Albania pentru relații international.









Amestec sau nu, amalgam sau alt material, un lucru este cert: a iesit o treaba foarte buna, motiv pentru care ne-am bucurat cu totii, cei prezenti la lucrari  sau cei care au vazut fragmente din Conferinta, transmise pe retelele de socializare, mai mult decat aceasta, ABSTRACTUL Conferintei Internationale Stiinta si Inovare, Vlore 3-6 decembrie 2021, editat si tiparit  de Editura Napoca Star, a fost piesa de rezistenta a momentului.

Prelegerile care au urmat, au facut din editia de la Bucuresti si Brasov a Conferintei Internationale Stiinta si Inovare 4 – 6 martie 2022, un follow up, perfect a ceea ce s-a intamplat in dec 2021, la Vlore si un prep meeting pentru o editie viitoare.

Nume de rasunet si prelegeri pline de substanta si inedit, nu au facut altceva decat sa nasca din aceasta conferinta, un prilej de discutii intre specialisti si motiv de “editia viitoare”, fiindca timpul, dusmanul umanitatii, ca de obicei, ne-a cenzurat, facand ca multe lucrauri sa ramana nespuse.

Daca, odata cu venirea primaverii, anuntul faptului ca planeta Tatooine, una dintre piesele de rezistenta din Saga Star War, exista, ce-ar mai fi trebuit sa spuna Alexandru Mironov, decat, ca poate Digital Einstein si Sofia, cele mai actuale forme de manifestare a inteligentei artificiale, prezentate de subsemnatul, sunt un fel de next level, catre ceva ce copiii nostri stiu deja.




Daca despre  planeta cu doi sori descoperita de oamenii de stiinta, planeta, pe care  George Lucas si-a imaginat-o si a adus pe ecran in primul film „Razboiul Stelelor: O noua speranta”,iata ca la 45 de ani lumina distanta, astronomii spun ca o asemenea planeta chiar exista.

Nu putem insa minimiza prelegerile lui Mircea Slavila, Adrian UrichianuGabi Drochioiu, Gabriel Radu, Florin Godeanu  si a celui a carei energie nu se termina niciodata  Sorin Dobircianu, cu expozeuri incitante a caror fundament de reflexie, o sa dureze, cel putin pana la editia viitoare.




Daca ar fi sa trecem la echipa feminina de cercetatori, fiindca sa nu uitam, un inceput de primavara, intotdeauna este un inceput si pentru iubitele noastre colege cercetatoare, ne-am gandit ca un mic, martisor musical, interpretat de nimeni altul decat Titus Constantin, cum ar fi piesa ZECE, a lui Florin Chilian, ar fi ce trebuie…

...si muzica se facu!



Fac o trecere rapida in revista, cu riscul de a starni poate unele nemultumiri, dar, dragi doamne, mi le asum si imi permit sa va prezint intr-o ordine, hai sa-i spunem aleatoare, desi sunt un promotor al ordinii, in haos. 

Cristina Garlea, Mariana Pachis,Magda Catone, Doina Sabina Mesteru, Rodica Barbuta  si Mariana Gilda Hentea, sunt varfurile de lance, care intr-o multidisciplinaritate, aproape perfecta au reusit sa creeze, stari, de la interes maxim, la emotie necontrolata, fara a depune prea mult efort. 











Sunt naturale, sunt pline de har si speram ca sa le tie, Dumnezeu naravu’!

Remarcati si fara vreo vina, decat, ca poate ne-au zapacit putin, i-as nominaliza cu prezentari interesante despre digitalizare sau lipsa ei impreuna cu efectele devastatoare, pe Ovidiu Ovesea si Bogdan Panait.




Din partea Minsterului Mediului am avut parte de o prelegere, care a starnit multe discutii si comentarii, dar dl. Eduard Flesch, le-a  tinut piept, cu stoicism.

Loredana Costache, ne-a prezentat ultimele activitati ale organizatiei, legat de conflictul ucraineano - rus.

Din partea organizatiilor de tineret, Manuel Velicu si Ruben Stir, au tinut steagul sus.



Din partea Ministerului Fondurilor Europene, d-na Anca Ghedzira, ne-a mai luminat, cu privire la oportunitatiile viitoare.

Nici mediul politic, n-a lipsit. Desi, oficial, nu au luat pozitie, off the record, au fost foarte prezenti si interesati de ceea ce se intampla.

Una peste alta, despre cele doua locatii alese, ce sa va spun? 

De la un Capsa ( Bucuresti) care ne-a dus undeva in atmosfera secolului trecut si ne aducea aminte de incoronarea lui Carol, la Kronwell  ( Brasov), o cladire futurista de secol XXII, as zice (…glumesc, este din secolul asta), care ne aminteste mai mult de Star Trek si mai putin de realul cotidian, ce-ar fi de spus decat ca, sigur, editia urmatoare a conferintei va fi la apa ( ….Vlore este un orasel statiune, la Marea Adriatica!).



Asa ca, vorba vulcanienilor : Long life and prosper!...asta ca sa fiu in asentimentul universal, fiindca vorba unui sef de stat, pandemie am avut, razboiul a inceput…urmeaza extraterestrii!


P.S. M-am tot gandit cum s-o prezint pe cea care a facut posibila toata aceasta nebunie, fiindca a fost. Credeti-ma! 

Si nu este vorba doar despre aceasta editie a conferintei ci si de cea din decembrie 2021, de la Vlore, din Albania.



Sa-i spun presedinta de la APISE (Asociatia  pentru Promovarea si   Implementarea Strategiilor  Educationale din Bucuresti, Romania), sa-i spun, organizatorul principal, argintul viu al manifestarii, cu un zambet aproape incrustat, cu un optimism dintr-o alta dimensiune, mai simplu, in doua cuvinte: Gela Baciu.

Folosesc acest prilej sa-ti multumesc pentru tot si sa te asigur ca n-am vrut sa-l fac pe Mario sa astepte cu delegatia albaneza 20 de minute si este in regula daca o sa ma “uite” si el la Vlore…poate, vreo 2 luni!


In rest... cele bune!

Claudiu Oteleanu

Niciun comentariu: