sâmbătă, 2 martie 2024

"Egocentric" si "Managementul Haosului" - NFT uri!


De astazi

Trilogia "Egocentric" 

si 

"Managementul Haosului"

au devenit si NFT-uri

https://opensea.io/Claudiu_Oteleanu

https://opensea.io/Claudiu_Oteleanu


Ce înseamnă NFT?

                NFT este o abreviere pentru token nefungibil.

Ce este fungibilitatea?

O altă trăsătură distinctivă a unui NFT este aspectul de nonfungibilitate. Un bun exemplu pentru a ilustra fungibilitatea ar fi monedele, in cazul cărora ați putea schimba cu ușurință o bancnotă de 5 USD pentru o altă bancnotă de 5 USD datorită omogenității. Aceste articole pot fi schimbate deoarece sunt definite de valoarea lor și nu de unicitatea lor.

NFT-urile, pe de altă parte, nu sunt pot fi schimbate între ele. Fiecare NFT are un identificator distinctiv și unic care îl face diferit de restul. Acestea funcționează ca dovezi verificabile de autenticitate și proprietate într-o rețea blockchain.

Cum funcționează NFT-urile?

    Există diferite standarde pentru crearea și emiterea de NFT-uri. Cele mai populare sunt ERC-721 și ERC-1155 pe blockchain-ul Ethereum. 

BNB Chain are propriile standarde: BEP-721 și BEP-1155. NFT-urile nu pot fi replicate sau transferate fără permisiunea proprietarului, nici chiar de către emitentul NFT.

Puteți tranzacționa NFT-uri pe piețe deschise precum piața Binance NFT, OpenSea și Treasureland. Aceste piețe ajută la conectarea cumpărătorilor cu vânzătorii, iar valoarea fiecărui NFT este unică. NFT-urile sunt, de asemenea, susceptibile la modificări de preț ca răspuns la cererea și oferta pieței.

Care sunt diferitele tipuri de NFT?

    Interesul masiv pentru tokenuri nefungibile (NFT) a condus la un boom în articolele de colecție cripto și arta NFT. Unele dintre cele mai populare cazuri de utilizare NFT sunt NFT-uri de artă, NFT-uri de colecție, NFT-uri financiare, NFT-uri de joc, NFT-uri muzicale, NFT-uri care reprezintă active din lumea reală și NFT-uri logistice.

NFT-uri de artă
NFT-urile de artă sunt create atunci când artiștii își digitalizează și monetizează opera de artă în blockchain. NFT-urile de artă își obțin valoarea din doi factori principali: capacitatea de a verifica autenticitatea digital și demonstrarea dreptului de proprietate asupra unui anumit activ digital.
NFT-uri de colecție
NFT-urile de colecție sunt active digitale unice create pe blockchain, pe care utilizatorii le pot colecta sau tranzacționa. Unele NFT-uri speciale de colecție sunt în ediție limitată și pot fi căutate în special de colecționari.
NFT-uri muzicale
Similar cu fișierele imagine sau videoclipuri, NFT-urile muzicale sunt create atunci când atașați muzică sau audio la un NFT. Sunt un certificat de proprietate pentru un audio unic sau o piesă muzicală care poate fi cumpărată sau vândută.
NFT-uri video
NFT-urile video sunt active digitale sub formă de imagini în mișcare. Aceste NFT-uri au devenit din ce în ce mai populare datorită capacității de a deține active digitale, cum ar fi videoclipuri și experiențe unice de la creatorii preferați, asocierea cu acești creatori și chiar gusturile și colecțiile personale.
NFT-uri avatar
NFT-urile avatar sunt imagini ale unui personaj într-un format de imagine digitală de profil în „prim plan”. Fiecare dintre ele este unic și este generat de un algoritm cu trăsături diferite. Aceste NFT-uri pot fi folosite pentru a crea un sentiment de comunitate, a indica statutul digital și chiar pentru a acționa ca un bilet la evenimente metaverse exclusive.
NFT-uri de joc
NFT-urile de joc sunt mai mult decât niște articole de colecție pe care le dețineți in portofelul dvs. Un NFT de joc va folosi NFT-urile pentru regulile, mecanismul și interacțiunile jucătorilor. De exemplu, un joc poate oferi un skin de joc rar ca NFT, iar jucătorul care îl deblochează mai întâi preia proprietatea asupra acestuia. Acest lucru crește în popularitate în rândul jucătorilor care sunt deja familiarizați cu conceptul de obiecte digitale valoroase.
Carduri de tranzacționare NFT
NFT-urile pentru cărți comerciale pot fi utilizate ca reprezentări virtuale ale cărților comerciale fizice. Atracția lor poate fi atribuită următorilor factori: sunt ușor de verificat, mai ales atunci când deficitul este crucial pentru valoarea cardului, oferă proprietate durabilă pe blockchain, iar cardurile rare sunt o formă de investiție.
NFT-uri meme
Un fenomen inventat sub numele de „goana aurului meme”, NFT-urile meme pot fi o nouă modalitate pentru creatorii de meme de a-și monetiza memele. Valoarea acestor meme va depinde în mare măsură de viralitatea meme-ului, de originalitate și de autenticitatea activului digital.

NFT-urile sunt criptomonede?

O concepție greșită comună este că criptomonedele și NFT-urile sunt același lucru. Un NFT, așa cum sugerează și numele, este nefungibil, în timp ce criptomonedele sunt fungibile. De exemplu, Bitcoin este fungibil deoarece fiecare unitate de BTC are aceeași valoare intrinsecă ca orice altă unitate de BTC. În cazul NFT-urilor, fiecare unitate este unică și nu poate fi schimbată cu alta.


sursa: https://www.binance.com/ro/nft/what-is-nft

Niciun comentariu: