miercuri, 9 martie 2022

Conferinta Internationala Stiinta si Inovare, Romania, 4- 6 martie 2022. In loc de Epilog!

 

    Cum sa trec in revista o conferinta internationala,  cu o tematica de genul :

Stiinta si Inovare



la cateva zile de finalul pandemiei Covid 19 si inceputul razboiului ruso – ucrainean?

Am senzatia unui scenariu  similar cu The Day After, film realizat in 1983, adica acum aproape 40 de ani, film, care la vremea respectiva era categorisit ca fiind un SF light. Sa fie un Déjà Vu? Suna ciudat. Un Déjà Vu, in 2022 despre ceea ce in 1983, parea un SF!

Amintiri despre viitor - Erich Von Daniken, sau Camil Petrescu, in  Ultima noapte de dragoste, intiia noapte de razboi?

 Cum definim Stiinta si mai ales cum o relationam cu Inovarea, in asa fel incat sa obtinem  progresul?

Iata provocari, la care, dupa mine, Conferinta Internationala Stiinta si Inovare, organizata de Asociatia  pentru Promovarea si   Implementarea Strategiilor  Educationale din Bucuresti, Romania, reuseste sa raspunda cu brio.

Traversam vremuri interesante, conform unui proverb chinezesc.


Motivul pentru care un mic orasel din Albania, Vlore, se afla in mijocul acestei, hai sa-i spunem nebunii, nu este altul decat un amestec ( parca amalgam, ii zic dentistii) intre niste inimosi, pe numele lor intreg: Prof. Univ. Serrik MUSKAJ, CEO la Universitatea REALD din Vlore, Republica Albania, Prof. Univ. Dr. Mizafer ELEZY, Rectorul  Universitatii REALD din Vlore, Republica  Albania si D-na. Evgjeni Muskaj, tot de la Universitatea REALD din  Vlore, Republica Albania, si partea romana formata din D-na Gela Baciu, presedintele de la APISE, cu participarea extraordinara a D-lui.  Fate Velaj - consilierul prim-ministrului  Rep. Albania pentru relații international.









Amestec sau nu, amalgam sau alt material, un lucru este cert: a iesit o treaba foarte buna, motiv pentru care ne-am bucurat cu totii, cei prezenti la lucrari  sau cei care au vazut fragmente din Conferinta, transmise pe retelele de socializare, mai mult decat aceasta, ABSTRACTUL Conferintei Internationale Stiinta si Inovare, Vlore 3-6 decembrie 2021, editat si tiparit  de Editura Napoca Star, a fost piesa de rezistenta a momentului.

Prelegerile care au urmat, au facut din editia de la Bucuresti si Brasov a Conferintei Internationale Stiinta si Inovare 4 – 6 martie 2022, un follow up, perfect a ceea ce s-a intamplat in dec 2021, la Vlore si un prep meeting pentru o editie viitoare.

Nume de rasunet si prelegeri pline de substanta si inedit, nu au facut altceva decat sa nasca din aceasta conferinta, un prilej de discutii intre specialisti si motiv de “editia viitoare”, fiindca timpul, dusmanul umanitatii, ca de obicei, ne-a cenzurat, facand ca multe lucrauri sa ramana nespuse.

Daca, odata cu venirea primaverii, anuntul faptului ca planeta Tatooine, una dintre piesele de rezistenta din Saga Star War, exista, ce-ar mai fi trebuit sa spuna Alexandru Mironov, decat, ca poate Digital Einstein si Sofia, cele mai actuale forme de manifestare a inteligentei artificiale, prezentate de subsemnatul, sunt un fel de next level, catre ceva ce copiii nostri stiu deja.




Daca despre  planeta cu doi sori descoperita de oamenii de stiinta, planeta, pe care  George Lucas si-a imaginat-o si a adus pe ecran in primul film „Razboiul Stelelor: O noua speranta”,iata ca la 45 de ani lumina distanta, astronomii spun ca o asemenea planeta chiar exista.

Nu putem insa minimiza prelegerile lui Mircea Slavila, Adrian UrichianuGabi Drochioiu, Gabriel Radu, Florin Godeanu  si a celui a carei energie nu se termina niciodata  Sorin Dobircianu, cu expozeuri incitante a caror fundament de reflexie, o sa dureze, cel putin pana la editia viitoare.




Daca ar fi sa trecem la echipa feminina de cercetatori, fiindca sa nu uitam, un inceput de primavara, intotdeauna este un inceput si pentru iubitele noastre colege cercetatoare, ne-am gandit ca un mic, martisor musical, interpretat de nimeni altul decat Titus Constantin, cum ar fi piesa ZECE, a lui Florin Chilian, ar fi ce trebuie…

...si muzica se facu!



Fac o trecere rapida in revista, cu riscul de a starni poate unele nemultumiri, dar, dragi doamne, mi le asum si imi permit sa va prezint intr-o ordine, hai sa-i spunem aleatoare, desi sunt un promotor al ordinii, in haos. 

Cristina Garlea, Mariana Pachis,Magda Catone, Doina Sabina Mesteru, Rodica Barbuta  si Mariana Gilda Hentea, sunt varfurile de lance, care intr-o multidisciplinaritate, aproape perfecta au reusit sa creeze, stari, de la interes maxim, la emotie necontrolata, fara a depune prea mult efort. 











Sunt naturale, sunt pline de har si speram ca sa le tie, Dumnezeu naravu’!

Remarcati si fara vreo vina, decat, ca poate ne-au zapacit putin, i-as nominaliza cu prezentari interesante despre digitalizare sau lipsa ei impreuna cu efectele devastatoare, pe Ovidiu Ovesea si Bogdan Panait.




Din partea Minsterului Mediului am avut parte de o prelegere, care a starnit multe discutii si comentarii, dar dl. Eduard Flesch, le-a  tinut piept, cu stoicism.

Loredana Costache, ne-a prezentat ultimele activitati ale organizatiei, legat de conflictul ucraineano - rus.

Din partea organizatiilor de tineret, Manuel Velicu si Ruben Stir, au tinut steagul sus.



Din partea Ministerului Fondurilor Europene, d-na Anca Ghedzira, ne-a mai luminat, cu privire la oportunitatiile viitoare.

Nici mediul politic, n-a lipsit. Desi, oficial, nu au luat pozitie, off the record, au fost foarte prezenti si interesati de ceea ce se intampla.

Una peste alta, despre cele doua locatii alese, ce sa va spun? 

De la un Capsa ( Bucuresti) care ne-a dus undeva in atmosfera secolului trecut si ne aducea aminte de incoronarea lui Carol, la Kronwell  ( Brasov), o cladire futurista de secol XXII, as zice (…glumesc, este din secolul asta), care ne aminteste mai mult de Star Trek si mai putin de realul cotidian, ce-ar fi de spus decat ca, sigur, editia urmatoare a conferintei va fi la apa ( ….Vlore este un orasel statiune, la Marea Adriatica!).



Asa ca, vorba vulcanienilor : Long life and prosper!...asta ca sa fiu in asentimentul universal, fiindca vorba unui sef de stat, pandemie am avut, razboiul a inceput…urmeaza extraterestrii!


P.S. M-am tot gandit cum s-o prezint pe cea care a facut posibila toata aceasta nebunie, fiindca a fost. Credeti-ma! 

Si nu este vorba doar despre aceasta editie a conferintei ci si de cea din decembrie 2021, de la Vlore, din Albania.



Sa-i spun presedinta de la APISE (Asociatia  pentru Promovarea si   Implementarea Strategiilor  Educationale din Bucuresti, Romania), sa-i spun, organizatorul principal, argintul viu al manifestarii, cu un zambet aproape incrustat, cu un optimism dintr-o alta dimensiune, mai simplu, in doua cuvinte: Gela Baciu.

Folosesc acest prilej sa-ti multumesc pentru tot si sa te asigur ca n-am vrut sa-l fac pe Mario sa astepte cu delegatia albaneza 20 de minute si este in regula daca o sa ma “uite” si el la Vlore…poate, vreo 2 luni!


In rest... cele bune!

Claudiu Oteleanu

duminică, 6 martie 2022

European Academy of the Regions - EAR, prezenta la Conferinta Internationala Stiinta si Inovare, Bucuresti - Brasov, 4- 6 martie 2022

 

    In cadrul sesiunii de la Brasov, a Conferintei  Internationale Stiinta si Inovare, 4- 6 martie 2022, dl. Bogdan Panait, vicepreședintele  Asociatiei  Suport Regiunea Centru - reprezentat al  European Academy of the Regions - EAR, organizatie care are sediul la Bruxelles si care are drept scop :

“Promoting the Regional Approach for Social and Economic Development for Europe”, 

http://ear-aer.eu/

 a prezentat un proiect pe care il are in derulare :  https://digitalnerdscontest.ro/

proiect la care sunt asteptati toti cei interesati.



    Dl. Bogdan Panait a prezentat invitaților  un proiect internațional destinat tinerilor programatori si pasionaților de Informatică, proiect care a demarat în urmă cu 2 ani de la Brasov și  a lansat  invitația pentru susținerea și promovarea  acestei oportunități pentru tinerii regiunilor și țărilor reprezentate la aceasta conferință.  
    Ediția 2022 se va desfășura începând cu 4 aprilie, iar înscrierile sunt deja deschise.
         Detalii pe site-ul www.digitalnerdcontest.ro.

    Elementul care a creat legatura intre delegatia albaneza si prezentarea d-lui Bogdan Panait, este faptul ca din organizatia de la Bruxelles, European Academy of the Regions - EAR, fac parte  exact oficialitățile din  Vlorë / Bashkia Vlorë, Albania  și The Regional Council of Vlorë / Këshilli I Qurkut Vlorë, Albania, ceea ce a facut ca discutiile sa fie si mai intersante.

Evenimentul a fost organizat de :

Asociatia  pentru Promovarea si   Implementarea Strategiilor  Educationale, Bucuresti, Romania,


si

Universitatea REALD, Vlore,  Republica Albania



Lupta impotriva abandonului scolar, in cadrul Conferintei Internationale Stiinta si Inovare, Bucuresti - Brasov, 4 - 6 martie 2022

 



    Factor activ in lupta impotriva abandonului scolar, primarul localitatii Parau, jud Brasov,  Ovidiu Ovesea, a declarat in cadrul Conferintei Internationale Stiinta si Inovare, 4- 6 martie 2022, ca:

" De cand a preluat mandatul de primar al localitatii a facut tot posibilul sa poata, macar sa reduca, daca nu sa elimine acest flagel. Este o lupta birocratica, in primul rand si sa nu uitam ca educația are ca scop formarea individuală prin integrare socială și transmitere culturală, scop pus în mișcare prin finalitățile ei, la rândul lor exprimate prin standarde de atins. Criza demografică generează șocul involutiv al calității prin ambele procese ale sale: 

Suprapopularea conduce la politici educaționale orientate spre susținerea accesului la

educația din învățământul obligatoriu și reducerea indicatorilor de excludere, politici care

afectează calitatea prin reducerea exigenței (standarde minimale joase), 

Subpopularea generează reducerea drastică a efectivelor de elevi și studenți, conducând la politici care

să sporească cuprinderea și să diminueze numărul cazurilor de excludere (standardele

minimale devin și în acest caz tot mai joase, spre a spori interesul frecventării școlii;

cererea de muncă rămâne neacoperită în condițiile în care oferta este scăzută)”



Conferinta internationala Stiinta si Inovare, Bucuresti - Brasov, Romania, 4 - 6 martie 2022

 Asociatia  pentru Promovarea si   Implementarea Strategiilor  Educationale, Bucuresti, Romania, organizatorul, acestui eveniment, a purtat  discutii cu reprezentantii municipalitatii din Brasov, sambata 5 martie 2022, la sediul Primariei Brasov, cu privire la viitoare proiecte comune in educatie si turism.

Din delgatia albaneza au facut parte:

    Dl.  Fate Velaj - consilierul prim-ministrului  Rep. Albania pentru relații internationale; Prof. Univ. Serrik MUSKAJ, CEO Universitatea REALD, Vlore, Republica Albania; Prof.Univ. Dr. Myzafer ELEZI, Rector  Universitatea REALD , Vlore, Republica  Albania; D-na. Evgjeni Muskaj, Universitatea REALD, Vlore, Republica Albania;

    Delagatia albaneza, a fost primita cu caldura de d-na Petronela Piticari, Compartimentul de Implementare și Derulare Proiecte, consiliera pe teme educaționale a primarului Allen Coliban, din  Primaria Municipiului Brasov  si de d-na Ilinca Ghiza, asistenta domnului primar .




    Discutiile au fost, punctuale, directiile de colaboarare au fost definite, s-au facut propuneri, de catre partea albaneza. S-a subliniat faptul ca ca o colaborare cu universitatile din Brasov, ar fi benefica pentru ambele parti, deoarece in domenii precum medicina, lipsa practicii bine administrate, in timpul derularii stagiului de studii, nivel I si II, poate duce la pierderea inutila a vietilor omenesti. 

    Atmosfera discutiilor a fost deschisa, s-a prezentat echipa care impreuna cu partea albaneza implementeaza proiectele educationale. 

   

     D-na Gela Baciu, presedintele Asociatiei  pentru Promovarea si   Implementarea Strategiilor  Educationale, Bucuresti, a reiterat, cu aceasta ocazie, disponibilitatea de a colabora cu institutiile de invatamant superior din Brasov sau cu alte entitati implicate in procesul educational, in diverse parteneriate bilaterale sau multilaterale, tocmai pentru a putea gestiona cat mai bine, problemele legate de practica studentilor si pregatirea lor pentru impactul cu realitatea din piata.


Organizatorii acestui eveniment sunt :

Universitatea REALD, Vlore,  Republica Albania

si

Asociatia  pentru Promovarea si   Implementarea Strategiilor  Eucationale, Bucuresti, Romania


miercuri, 2 martie 2022

Conferinta internationala Stiinta si Inovare, Romania, 2022

 

Asociatia  pentru Promovarea si   Implementarea Strategiilor  Educationale, Bucuresti, Romania,

si

Universitatea REALD, Vlore,  Republica Albania

organizeaza sambata, 5 martie 2022, la  ora 10.00, in sediul Primariei Brasov,  o  intalnire intre Primarul Brasovului, dl. Allen Coliban si   persoane din mediul academic, politic si de afaceri din Republica Albania.

Consilierul prim-ministrului Albaniei pentru relații internationale, dl Fate Velaj,  doreste sa-i inmaneze d-lui Primar al Brasovului,  Allen Coliban, o scrisoare din partea  Primarul Gjirokastrei, Republica Albania.  

Din delegatia albaneza mai fac parte :

Prof. Univ. Serrik MUSKAJ, CEO Universitatea REALD, Vlore, Republica Albania;

Prof.Univ. Dr. Myzafer ELEZI, Rector  Universitatea REALD , Vlore, Republica  Albania;

D-na. Evgjeni Muskaj, Universitatea REALD, Vlore, Republica Albania;

Dl.  Fate Velaj - consilierul prim-ministrului  Rep. Albania pentru relații international;

Reprezentanti ai Parlamentului din Rep. Albania si ai mediului de afaceri albanez;

In continuare, incepand cu ora 11.30,  in Complexul Kronwell, are loc prezentarea Asociatiei  pentru Promovarea si   Implementarea Strategiilor  Educationale, Bucuresti, Romania, partenerilor din Republica Albania, prezentarea unor proiecte comune, prezente si viitoare.

In cadrul acestei intalniri se doreste initierea unor proiecte cu Universitatea REALD, Vlore -  Republica Albania, diseminarea rezultatelor Conferintei Internationale Stiinta si Inovare 2021, desfasurata la Vlore – Republica Albania in decembrie 2021, informatii despre Asociatia  pentru Promovarea si   Implementarea Strategiilor  Educationale, Bucuresti, Romania,  o prezentare a Federatiei Internationale pentru Promovarea Multidisciplinaritatii in Stiinta si o conferinta de presa in care invitatii vor raspunde la intrebarile adresate de presa prezenta.

Din Brasov, vor fi prezente, la intalnire, persoane din mediul academic brasovean, din mediul de afaceri, politic si reprezentanti ai unor ONG-uri. 

Scopul acestei conferințe este de a consolida, sprijini și încuraja cercetarea în domeniile abordate la nivelul Universității Reald- Vlorë.

Conferința îngăduie prilejul să ne cunoaștem, să tratăm teme / preocupări comune și suntem convinși că o să analizați pertinent și echilibrat aspecte importante și sensibile specifice domeniilor noastre de cercetare, dezvoltare și inovare.

Obiectivul conferinței este de a reuni oameni de știință, cercetători, cadre didactice, oameni de afaceri si reprezentanti din mediul politic cu reputație internațională care vor schimba idei și vor împărtăși o parte din experiența lor, dar și rezultatele cercetării în mai multe domenii.

La ora actuală , cercetarea și inovarea au o importantă dimensiune transnațională, transferabilă de la o societate la alta.

Deși soarta științei preocupă în mod sistematic o comunitate relativ restrânsă, știința este o prezență semnificativă în viața cotidiană.

Acest eveniment, organizat de Asociatia  pentru Promovarea si   Implementarea Strategiilor  Educationale, Bucuresti, Romania, debuteaza la Bucuresti, in 4 martie 2022, incepand cu ora 10.00, cu o intalnire intre oameni implicati in viata culturala si educationala din Romania.

Dintre moderatorii prezenti la intalnire, din partea romana,  fac parte: Rodica Barbuta IECM,  fundația MATCA 2000; Doina Sabina Mesteru IECM fundația MATCA 2000; Adrian Bănuță IECM, jurnalist; profesor universitar, Aurelia Curaj medic, fundația Geron; dipl. Radu Gabriel; dr.ing Paul Fisher, director executiv fundația Medicina și Muzica; dr.Larisa Marciuc MATCA 2000;psih. Roxana Ilie ;  Ana Bontea jurist reprezentat 16 ani în CESE la Bruxelles și Departament juridic în Consiliul IMM urilor; Cristina Leucuta reprezentant al consortiilor de clusterele pentru proiecte; psih. Geanina Florina Radu Seicaru; dr. ing. Sorin Dobarcianu;  ing. George Ene, antreprenor, construcții civile și structurale, consultanta in afaceri; Flavius Mielu, antreprenor, formator pentru meserii din domeniul constructiilor; Nidal Chabrouni, medic antreprenor patronul hotelului Labirint Boutique Hotel; Chouk Yolla Chabrouni medic specialist și chirurg;Conf. univ. dr. Mircea Slavila; lect.univ.dr. Carmen Murariu; prof. Manuel Velicu; dr. ing. Claudiu Oteleanu; dr. Bogdan Constantin Romeo Stolica;   s.a.

In dupa amiaza zilei de 4 martie 2022, delegatia albaneza si gazdele din partea romana, se vor deplasa  la Centrul Medical HYGEEA, Bucuresti, unde, intr-o atmosfera festiva, va fi lansat Abstractul Conferintei Internationale Stiinta si Inovare 2021, desfasurata la Vlore – Republica Albania in decembrie 2021.


Organizatii implicate in organizarea acestui eveniment:

Universitatea REALD, Vlore,  Republica Albania

Asociatia  pentru Promovarea si   Implementarea Strategiilor  Eucationale, Bucuresti, Romania