luni, 17 iunie 2019

Inceput de vacanta




Mã fãsticesc între idei şi cearceafuri, îmi pierd ştirile zilei prin taclale cu pereţii şi zãu dacã nu aş bea un pahar de vin roşu, ca sã amorţesc în seara dinainte de 14  iunie. Pentru multi, de mâine începe un alt an, un alt an şcolar,  sau se termina unul,  dar cine-i numãrã? Cine toarnã şampanie-n pahar? Cine  ureazã, simplul “ ……..” ? Hai sã întreb altfel…

Dacã ai vedea un cerşetor pe stradã cu o pancartã pe care sã fie scris “azi e ziua mea de naştere”, i-ai ura la mulţi ani? Poate în glumã, pentru cã pare o glumã. Poate i-ai da ceva, de mâncare, sau de bãut, aşa din spirit de solidaritate? Poate nici nu l-ai vedea. Poate l-ai considera nebun şi te-ai feri de el. Sau poate i-ai cere sã-ţi facã cinste? Pânã la urmã, e doar un strãin.

De aceea întrebarea corectã ar fi, ce înseamnã şcoala,  pentru tine?

O bãtaie de joc. Atât.
Raul, 18 ani, elev, Zalãu

Nu ştiu.
Mihai, 21 de ani, student, Braşov

Eu chiar sunt dezamãgitã de şcoala, nu sunt persoana pe care sã o intrebi .
Alina, 30 de ani, educator, Braşov

Un rãu necesar. Trebuie sã mã gândesc puţin. Probabil peste câţiva ani nu voi mai vedea chiar aşa detaşat lucrurile,  atunci o sã muncesc  mult mai mult, nu o sã mai am timp de glume şi de filozofii.  Sigur, mi-ar veni sã emigrez. Şi totuşi teama asta de necunoscut…şi în acelaşi timp poate comoditatea, mã face sã mã bãlãcesc încã în mocirla asta de la noi…
Ciprian, 26 de ani, profesor, Braşov

Un brand rãsuflat.
Ovidiu, 27 de ani, jurnalist, Braşov

Tradiţie, trecut şi viitor; nu prezent .
Mihai, 28 ani economist-project accountant, Bucureşti

Grea întrebare…de fapt, greu rãspunsul dar o sã încerc sã iţi rãspund fãrã sã mã gândesc prea mult, şcoala,  înseamnã sentimentul pe care îl am ascultând lãutarul, la masa cu buni prieteni şi   înseamnã isteţimea unui puşti oarecare dar şi dezamãgirile de zi cu zi, micile nerecunoştinţe, faptul cã trebuie sã ai noroc pentru a te bucura de decenţã în trai. Scoala,  înseamnã Hruşcã iarna şi înseamnã Mãlãele,  înseamnâ Gheorghe Dinicã şi Cãrtãrescu,  înseamnã locul de care le este dor unor prieteni şi locul din care vor sã plece alţi prieteni, înseamnã liberate fãrã exerciţiu. Rãzvan, 26 de ani, reprezentant tehnic vânzãri, Constanţa

O gaurã neagrã, cimitirul speranţelor mele....hm....
Marius, 27 de ani, translator, Oradea, asta, ………….ca tot ma fac unii bacovian!

Pentru mine, e un dor cu mâinile goale, cu ochii în lacrimi, cu gândul  la poezie, cu pas sãltãreţ, cu gura melodie şi trup cioplit de trecerea necruţãtoare a timpului.

-         Copii, ştiţi ce zi este astãzi? O intrebare fireascã adresatã elevilor de clasa I, de  la Scoala Gimnazialã nr. 19 din Braşov.
-         Sfarşitul şcolii!!!!! .. au raspuns toţi la unison.
Unul nu a pomenit ca ar putea fi şi :….. Inceputul Vacanţei!
Trist. Trist fiindca ne gandim la finaluri. Ii invaţam si pe copiii nostri sa vada jumatatea goala a paharului…. plin – doar pe jumatate.

Imi vine in minte o afirmaţie a unui om care ne-a influenţat istoria, apropo de ce ne asteapta “ Un viitor rapit de prezentul mult prea negru ‘’.

Aş incheia totuşi intr-o nota optimistã, fiindcã, uitandu-mã la minunaţiile astea de copii, ai noştri, le zic si vã zic :

 Sunt visãtori,


 increzãtori,


curioşi


şi incã mai cred cã greutãţiile se pot duce...aşa, stând doar şi privind spre cer.
A fost un an greu. 



Treceţi de prejudecãţi, 
cãutaţi adevarul dincolo de aparenţe, 
fiţi deschişi la nou si luptaţi mereu pentru binele tuturor !




Niciun comentariu: