AL DOILEA VAL
În ultimele săptămâni, am observat o incapacitate semnificativă de a intra într-un dialog constructiv cu privire la semnificația datelor și eficacitatea măsurilor de blocaj impuse pentru a combate COVID-19.
Guvernatorii au închis întregi state, iar mass-media a acceptat în mare măsură aceste măsuri fără a examina critic premizele blocajului.
Instituțiile și liderii considerați gardieni ai ordinii existente au susținut aceste politici și au denunțat pe cei care doreau să discute faptele.
Un exemplu elocvent este videoclipul recent al Dr. Erickson și Dr. Massihi din Bakersfield, California, care a fost rapid denunțat de Colegiul American al Medicilor de Urgență și de Colegiul American de Medicină de Urgență fără a lua în considerare argumentele prezentate de aceștia.
Deși nu trebuie să fim de acord cu tot ce spun acești medici, trebuie să le susținem dreptul de a pune sub semnul întrebării eficacitatea măsurilor de blocaj.
Pe de altă parte, studiul Colegiului Imperial, care a supraestimat în mod evident scenariul cel mai rău posibil, a primit puține întrebări și scepticism din partea establishment-ului medical.
Acest model a prezis că Suedia, fără măsuri de blocaj, va avea multe zeci de mii de decese de la COVID-19, însă Suedia a înregistrat mai puțin de 3.000 de decese.
Pe cap de locuitor, Suedia s-a descurcat mult mai bine decât Regatul Unit, iar Organizația Mondială a Sănătății a lăudat recent abordarea suedeză.
În același timp, mass-media americană a ignorat în mare măsură rezultatele impresionante ale gestionării pandemiei în Coreea de Sud și Japonia, ambele țări reușind să încetinească răspândirea virusului fără măsuri draconice.
Mass-media națională și răspunsul public sugerează că nu doar trebuie să „aplatizăm curba”, ci să eradicăm virusul complet.
Suntem încurajați să ne supunem directivelor și să acceptăm blocajul fără a pune la îndoială eficacitatea acestuia. În ciuda acestei narațiuni, nu avem o interpretare semnificativă a datelor.
Numarul deceselor a depășit estimările mai mici ale lui Fauci, dar nu există o claritate cu privire la ce niveluri de mortalitate ar reprezenta succes sau eșec.
Este esențial să permităm discuții deschise și să interpretăm cu atenție datele pentru a înțelege mai bine realitatea pandemiei și efectele blocajului.
Blocajele economice au avut un impact devastator, PIB-ul real a scăzut cu aproape 5% în primul trimestru, iar rata șomajului a crescut dramatic.
Aceste efecte economice ar putea dura mult mai mult decât durata pandemiei dacă nu gestionăm redeschiderea cu grijă.
Trebuie să fim conștienți că virusul va continua să se răspândească, dar putem adopta politici inteligente pentru a proteja persoanele vulnerabile și pentru a evita copleșirea sistemului medical.
În loc să continuăm cu blocaje economice care nu abordează eficient problema răspândirii, ar trebui să ne concentrăm pe măsuri de protecție specifice și pe redeschiderea treptată a economiei. Astfel, putem restabili libertățile civile și putem minimiza impactul economic pe termen lung.
Este vital să susținem o discuție deschisă și informată despre răspândirea virusului și măsurile de combatere, în loc să ne bazăm pe frică și narațiuni alarmiste. Numai printr-o abordare echilibrată și bazată pe date putem naviga această criză în mod eficient și responsabil.
Claudiu Oteleanu
Extras din "Epopeea COVID"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu