„Vestitorii Patriarhatului”
de Claudiu Oteleanu și Oleg Braga
Într-o iarnă leneșă, care își scutura zăpada doar pe mașinile care uitaseră să plătească parcarea, Claudiu Oteleanu se trezi față în față cu o dilemă imposibilă: cum să scrie o carte despre patriarhat fără să-l deranjeze pe Oleg Braga, partenerul său de creație și, totodată, avocatul neoficial al libertății absolute?
„Oleg,” spuse Claudiu, așezându-se pe scaunul care scârțâia mai mult decât era necesar, „haosul e epuizat. Am încheiat trilogia. Cititorii cer altceva. E timpul să atacăm patriarhatul occidental.”
Oleg, care până atunci contempla o ceașcă de cafea ca și cum i-ar fi ascuns sensul vieții, ridică privirea. „Patriarhatul? Tu vrei să dai în structura de bază a civilizației? Claudiu, asta nu e o carte. E un manifest. Și, mai rău, o provocare pentru troli.”
Dar Claudiu nu se lăsă descurajat. Anul 2024 îi arătase că publicul său iubea controversele. De ce nu și una despre structurile de putere ale Occidentului? Așa se născu ideea: o carte care să exploreze cum patriarhatul nu e doar o relicvă istorică, ci și un mecanism bine uns care controlează tot, de la corporații la casele de cultură.
Ideea lor devenise deja subiect de discuție. La târgul de carte Gaudeamus, la standul Editurii Pro Universitaria, Claudiu și Oleg schițau capitolele. „Primul capitol e despre istorie. Cum Occidentul a luat patriarhatul și l-a rafinat, ca pe un vin de lux.”
„Iar al doilea,” completă Oleg, „va fi despre cum a pătruns patriarhatul în educație. Știi, să explicăm de ce și acum manualele de istorie sună ca niște cântece de slavă pentru marii lideri masculini.”
Un cititor curios interveni: „Deci, până la urmă, patriarhatul e rău sau doar… util?”
„Ah, asta e întreaga esență a cărții,” răspunse Claudiu, cu un zâmbet care promitea mai multă ironie decât răspunsuri.
Într-un moment de inspirație, Claudiu postează pe 1 Decembrie: „România trebuie să-și privească structurile de putere cu sinceritate. Patrimoniu sau patriarhat? Februarie 2025 va aduce răspunsul.” Postarea se umplu de like-uri, câteva comentarii furioase și o întrebare: „Va fi în engleză?”
Într-o noapte de ianuarie, Oleg Braga, cu ochii roșii de oboseală, spuse: „E gata. Am creat ceva ce niciun alt autor nu va avea curajul să atingă.” Claudiu zâmbi. Știa că viitoarea lor carte, „Patriarhatul Occidentului”, nu era doar un proiect. Era o bombă cu ceas, programată să explodeze pe 15 februarie 2025, în librării și pe rețelele de socializare.
Era începutul unui alt haos, dar unul pe care Claudiu și Oleg îl îmbrățișau. Pentru că, uneori, doar prin haos poți construi o lume mai clară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu