luni, 30 decembrie 2024

La multi ani, tuturor ! Un 2025 asa cum vi-l doriti!

 


    Anul 2024 se încheie ca un drum pe care l-am parcurs cu întrebări mai multe decât răspunsuri. Am alergat, am căutat, am pierdut și am câștigat. Am fost, poate, uneori prea ocupați să ne explicăm lumea, uitând că ea trebuie trăită mai mult decât înțeleasă.

    2024 a fost un an al paradoxurilor: un an în care tehnologia a făcut un pas înainte, dar noi, oamenii, parcă am făcut un pas înapoi, căutând rădăcini pe care le-am uitat. 

Un an în care Haosul lumii nu ne-a speriat, ci ne-a provocat să găsim un sens mai adânc.

    Acum, 2025 ne așteaptă. 

    Îl vedem de la distanță ca pe un orizont care promite, dar care nu garantează nimic. Și poate că așa trebuie să fie. Nu suntem aici ca să cerem vieții siguranță, ci sens. 

    Nu suntem aici ca să ne temem de greșeli, ci să ne temem de ceea ce nu vom încerca niciodată.

    Începuturile nu au nevoie de festivisme. Au nevoie de curaj. 

De liniștea pe care o simți când închizi o ușă în spatele tău, fără să știi ce vei găsi după ce deschizi alta. 

    2025 nu va fi mai blând, mai ușor sau mai simplu. Dar poate fi mai profund.

    Să nu uităm că adevărata bogăție a unui an nu stă în cât am câștigat, ci în cât am înțeles din noi înșine. Să fim, în 2025, mai puțin grăbiți. Mai prezenți. Mai curajoși. Pentru că în final, nu vom regreta ceea ce am făcut, ci doar ceea ce am lăsat nefăcut.

    La mulți ani! 

Și la cât mai multe întrebări, căci răspunsurile sunt doar stații trecătoare pe drumul cunoașterii.


Patriarhatul Occidentului de Claudiu Oteleanu si Oleg Braga

 „Vestitorii Patriarhatului”

de Claudiu Oteleanu și Oleg Braga

Într-o iarnă leneșă, care își scutura zăpada doar pe mașinile care uitaseră să plătească parcarea, Claudiu Oteleanu se trezi față în față cu o dilemă imposibilă: cum să scrie o carte despre patriarhat fără să-l deranjeze pe Oleg Braga, partenerul său de creație și, totodată, avocatul neoficial al libertății absolute?

„Oleg,” spuse Claudiu, așezându-se pe scaunul care scârțâia mai mult decât era necesar, „haosul e epuizat. Am încheiat trilogia. Cititorii cer altceva. E timpul să atacăm patriarhatul occidental.”

Oleg, care până atunci contempla o ceașcă de cafea ca și cum i-ar fi ascuns sensul vieții, ridică privirea. „Patriarhatul? Tu vrei să dai în structura de bază a civilizației? Claudiu, asta nu e o carte. E un manifest. Și, mai rău, o provocare pentru troli.”

Dar Claudiu nu se lăsă descurajat. Anul 2024 îi arătase că publicul său iubea controversele. De ce nu și una despre structurile de putere ale Occidentului? Așa se născu ideea: o carte care să exploreze cum patriarhatul nu e doar o relicvă istorică, ci și un mecanism bine uns care controlează tot, de la corporații la casele de cultură.

Ideea lor devenise deja subiect de discuție. La târgul de carte Gaudeamus, la standul Editurii Pro Universitaria, Claudiu și Oleg schițau capitolele. „Primul capitol e despre istorie. Cum Occidentul a luat patriarhatul și l-a rafinat, ca pe un vin de lux.”
„Iar al doilea,” completă Oleg, „va fi despre cum a pătruns patriarhatul în educație. Știi, să explicăm de ce și acum manualele de istorie sună ca niște cântece de slavă pentru marii lideri masculini.”

Un cititor curios interveni: „Deci, până la urmă, patriarhatul e rău sau doar… util?”
„Ah, asta e întreaga esență a cărții,” răspunse Claudiu, cu un zâmbet care promitea mai multă ironie decât răspunsuri.

Într-un moment de inspirație, Claudiu postează pe 1 Decembrie: „România trebuie să-și privească structurile de putere cu sinceritate. Patrimoniu sau patriarhat? Februarie 2025 va aduce răspunsul.” Postarea se umplu de like-uri, câteva comentarii furioase și o întrebare: „Va fi în engleză?”

Într-o noapte de ianuarie, Oleg Braga, cu ochii roșii de oboseală, spuse: „E gata. Am creat ceva ce niciun alt autor nu va avea curajul să atingă.” Claudiu zâmbi. Știa că viitoarea lor carte, „Patriarhatul Occidentului”, nu era doar un proiect. Era o bombă cu ceas, programată să explodeze pe 15 februarie 2025, în librării și pe rețelele de socializare.

Era începutul unui alt haos, dar unul pe care Claudiu și Oleg îl îmbrățișau. Pentru că, uneori, doar prin haos poți construi o lume mai clară.

                                     



Secret Santa from Secret Service - bilant 2024, partea a II a

 2024 – un an între introspecție și haosul ordonat al creației

În calendarul timpului, anul 2024 s-a scurs pentru Claudiu Oteleanu ca o meditație despre sens și fragilitate. În vârtejul cotidian, el a ales să privească mai adânc, să înțeleagă nuanțele și să ofere lumii fragmente din propria viziune, ca pe niște oglinzi în care alții s-ar putea regăsi.

Cărți ca mesageri ai sufletului
Pe rafturile memoriei colective, trilogia „Managementul Haosului” a fost mai mult decât un exercițiu literar. A fost o încercare de a prinde în cuvinte neastâmpărul vremurilor.
În iulie, când vara părea să își așeze liniștea, volumul al doilea a fost lansat la Brașov, locul unde muntele și cuvântul par să respire la unison. În octombrie, la Librăria Ștefan Octavian Iosif, ultimul volum a adus concluzia, iar în decembrie, târgul de carte Gaudeamus a pecetluit această poveste literară cu o întâlnire a spiritelor curioase.

Educație, chimie și poezie didactică
Nu doar paginile scrise au fost ale lui Claudiu Oteleanu. În laboratoare improvizate acasă, sub îndrumarea lui, elevii au descoperit că știința nu este doar o formulă rece, ci o poveste vie, una în care curiozitatea copilăriei își găsește răspunsuri.

Cultura ca refugiu
Anul acesta, cultura a fost și refugiu, și punte. La Brașov, pe 10 noiembrie, într-o galerie ce respiră artă, Claudiu Oteleanu a fost martorul lansării unei alte povești, „O viață alături de Camilian Demetrescu”, ca un semn că nu suntem niciodată singuri în călătoriile noastre creative.

Mesajul pentru o națiune
Pe 1 decembrie, ziua care țese istoria unui popor, Claudiu a înălțat un gând spre toți cei ce simt românește: un îndemn la unitate, la păstrarea valorilor care ne definesc.

2024 – o promisiune împlinită
În felul său, Claudiu Oteleanu a fost arhitectul unui an plin de sensuri, unul care a vorbit despre haosul ordonat, despre luminile din umbră și despre speranța că, printre cuvinte și oameni, se află întotdeauna un nou început.

Secret Santa from Secret Service





marți, 24 decembrie 2024

"Managementul Haosului cotidian și alte aventuri existențiale"

 



Sinteza anului 2024 ( partea I):

 "Managementul Haosului cotidian și alte aventuri existențiale"

Dragi cititori,
În stilul lui Claudiu Oteleanu, am decis să vă povestesc despre anul 2024 al lui Claudiu Oteleanu, un an în care „Managementul Haosului” nu a fost doar o trilogie literară, ci și o metaforă perfectă pentru gestionarea vieții într-o lume unde cafelele reci și e-mailurile urgente coexistă armonios.

 

Despre cărți și conferințe: un haos bine manageriat

Anul a început cum nu se poate mai literar, cu lansarea volumului doi al trilogiei „Managementul Haosului”. Dacă Haosul este greu de înțeles, Claudiu a ales să-l transforme în literatură și, mai târziu, să-l explice la Zaragoza, unde probabil a reușit să convingă câțiva spanioli că Haosul românesc e mai poetic decât siesta lor. Lansarea volumului trei la Gaudeamus a fost, desigur, punctul culminant, demonstrând că, în fața Haosului, putem fie să ne pierdem, fie să scriem o trilogie despre el.

 

Experimentele educaționale: fizica pe înțelesul tuturor

În timp ce unii copii încă încearcă să-și amintească tabla înmulțirii, elevii lui Claudiu experimentează legile fizicii. Nu știu ce e mai impresionant: faptul că reușesc să înțeleagă complexitatea universului sau că rezistă tentației de a folosi experimentele pentru mici explozii controlate acasa. Dacă Newton ar fi fost român, probabil ar fi fost coleg cu Claudiu în acest demers educativ.

 

Podcasturi, interviuri și rețete de succes

Într-o epocă în care toată lumea face podcasturi, Claudiu a reușit să fie diferit. Cum? Invitându-i pe alții să vorbească despre Haosul lor personal. Într-un episod, Elvira Pasargiu, autoarea „Camino”, a reușit să demonstreze că viața si timpul sunt intr-o casnicie continua. Dacă acest lucru este adevărat, atunci Claudiu are o eternitate înainte să-și epuizeze ideile.

 

Anunțuri sociale și mesaje naționale

Anul 2024 a fost marcat și de inițiative sociale: un apel pentru verificarea clauzelor abuzive din credite. Acest lucru demonstrează că, în timp ce alții se plâng de bănci, Claudiu trece la acțiune. Apoi, într-un mesaj patriotic de Ziua Națională, a reușit să facă un lucru rar: să vorbească despre România fără să menționeze... traficul din București.

 

Recomandări culturale: cinefili și nostalgici

Recomandarea filmului „The Red Tent” din 1969 este dovada clară că în lumea lui Claudiu, cinematografia de calitate nu are vârstă. Este un semnal discret că, în mijlocul haosului modern, există încă loc pentru povești clasice despre curaj și supraviețuire, de preferat cu Sean Connery la bord.

 

Încheiere: o lecție despre haos

Dacă Octavian Paler ar fi fost întrebat despre acest an al lui Claudiu, probabil ar fi spus: „Viața este o încercare continuă de a da sens Haosului”. Și totuși, Claudiu Oteleanu demonstrează că Haosul, atunci când este bine manageriat, poate deveni literatură, educație și chiar un stil de viață.

 

Post-scriptum filozofic

Și totuși, dacă haosul este atât de omniprezent, de ce ne-am obosi să-l manageriem? Răspunsul lui Claudiu ar fi probabil acesta: „Pentru că altfel ar fi plictisitor. Și nimeni nu scrie o trilogie despre plictiseală”.

PS- 2

Sinteza scrisa de Leonard Oprea  …dar sa nu-i spuneti!

Bottom of Form

 


...un fel de Secret Santa de la Secret Service!

sâmbătă, 30 noiembrie 2024

Mesaj de ziua nationala, 1 decembrie 2024. La multi ani, Romania!


Trilogia „Managementul Haosului” de Claudiu Oteleanu este o serie de lucrări care analizează într-o manieră profund simbolică și critică dinamica socio-politică a lumii contemporane. Scrisă în stil eseistic, seria abordează teme precum asimetriile de putere, hegemonia globală, și complexitățile ideologice ale epocii moderne.

Volumele:

  1. Volumul 1 (2023) explorează conceptele de putere și declin al imperiilor dintr-o perspectivă universală, ilustrând tranzițiile istorice și impactul lor asupra viitorului. Este mai degrabă o analiză filosofică a istoriei decât o lucrare strict cauzală, fiind adresată celor interesați de o înțelegere erudită a lumii​


  1. Volumul 2 (2024) continuă analiza schimbărilor politice globale, aprofundând înțelegerea asupra ideologiilor politice și a dinamicilor geopolitice actuale. Lucrarea se remarcă prin capacitatea autorului de a sintetiza informațiile într-un format accesibil și de impact​


  1. Volumul 3 (2024) este cel mai ambițios din serie, punând accent pe tensiunile contemporane, inclusiv ascensiunea „Trumpismului” și impactul epocii post-globaliste. Stilul autorului combină analiza științifică cu o tentă literară, abordând teme controversate cu o viziune critică și bine documentată​


Seria este apreciată pentru profunzimea sa intelectuală, oferind o perspectivă distinctă asupra managementului haosului ca fenomen social și istoric. Este recomandată cititorilor interesați de politică, istorie, filosofie și sociologie, în special celor care doresc să înțeleagă dinamica schimbărilor globale actuale.

 

Context și Abordare

Claudiu Oteleanu folosește o combinație de eseistică filosofică, analiză politică și observații sociale pentru a oferi cititorilor o perspectivă unică asupra lumii contemporane. Autorul descrie haosul ca un mecanism inevitabil și adesea necesar pentru progresul uman, explorând relația dintre dezordine și ordine în diferite contexte: istoric, social, și personal.

 

Tematici și Subiecte Principale

  1. Haosul ca Factor Universal: Ideea centrală este că haosul nu este doar distructiv, ci și o oportunitate de renaștere și transformare. În această trilogie, haosul este portretizat ca o forță esențială pentru schimbare.
  2. Geopolitica și Puterea: Autorul analizează mutațiile din geopolitica globală, cum ar fi ascensiunea unor noi puteri și prăbușirea unora vechi. Sunt discutate fenomene precum „Trumpismul” și impactul său asupra globalismului, dar și criza identitară a națiunilor​
  1. Paralele Istorice: Trilogia trage învățăminte din istorie, comparând declinul imperiilor de-a lungul timpului cu fenomenele actuale, cum ar fi dezintegrarea ordinii mondiale postbelice​

 

  1. Stil și Limbaj: Stilul este unul beletristic, presărat cu metafore, ironii subtile și referințe culturale (precum Dante Alighieri, comparat cu autorul însuși). Acest lucru face cărțile accesibile nu doar specialiștilor, ci și publicului larg interesat de o lectură captivantă​

.

Recepție

Trilogia a fost lăudată pentru abordarea sa interdisciplinară, fiind considerată un material util pentru studenți, cercetători și cititori pasionați de științe politice, istorie și sociologie. De asemenea, este apreciată pentru curajul de a aborda teme politice controversate fără a aluneca în partizanat​.

joi, 28 noiembrie 2024

Experimente de Fizica, realizate de elevii clasei a VIII a, acasa, cu ma...


Dragii mei,

Astăzi stăm aici nu doar pentru a privi niște videoclipuri sau experimente, ci pentru a celebra ceva mult mai important: curiozitatea voastră, determinarea și dorința de a explora lumea din jur. Voi ați făcut un lucru extraordinar – v-ați transformat casele în mici laboratoare de fizică, ați devenit exploratori și creatori, iar prin aceste experimente, ați făcut primul pas spre a înțelege legile care guvernează universul.

Fizica nu este doar despre formule, cifre sau calcule complicate. Fizica este viață! Este în zborul unui avion, în curgerea apei, în stelele care strălucesc pe cer. Prin ceea ce ați făcut, nu doar că ați aplicat lecțiile învățate, dar ați demonstrat ceva și mai important: că aveți curajul de a vă pune întrebări și de a căuta răspunsuri.

Să nu uitați niciodată: marii oameni de știință – Newton, Einstein, Tesla – toți au început exact ca voi, cu o întrebare simplă: "Ce se întâmplă dacă...?". Ei nu s-au oprit niciodată din a căuta răspunsuri, chiar și atunci când au întâmpinat obstacole.

Așa că, dacă vreodată vă simțiți descurajați, amintiți-vă de acest moment. Amintiți-vă cum, cu resurse simple și multă voință, ați creat ceva frumos, ați împărtășit idei și v-ați făcut profesorul, colegii și, sper, chiar și pe voi înșivă, mândri.

Videoclipurile pe care le-ați realizat nu sunt doar un proiect școlar. Ele sunt dovada că, prin perseverență și creativitate, puteți depăși orice limită. Ele sunt pașii mici care vă conduc către pași mari – poate către cariere în știință, inginerie, tehnologie sau alte domenii în care veți schimba lumea.

Nu uitați: lumea are nevoie de oameni ca voi, de tineri care să nu renunțe niciodată, care să privească dincolo de ce se vede și să încerce să înțeleagă "de ce" și "cum".

Închei cu un gând al lui Carl Sagan: "Undeva, ceva incredibil așteaptă să fie descoperit." Continuați să explorați, să visați și să nu vă opriți niciodată.

Felicitări pentru munca voastră extraordinară! Viitorul vostru este plin de posibilități!

Cu respect și admirație,
Claudiu Oteleanu


Experimente de Chimie de clasa a VII a, realizate de elevi, acasa, cu ma...

Dragii mei,

Astăzi vreau să vă spun cât de mândru sunt de voi și de ceea ce ați realizat. Să știți că a încerca ceva nou, să experimentați, să învățați din propriile descoperiri și să vă împărtășiți munca este un pas uriaș spre a deveni nu doar mai buni la chimie, ci și mai curajoși în viață.

Prin experimentele voastre, nu ați doar amestecat substanțe și culori; ați aprins scânteia curiozității, v-ați folosit creativitatea și, cel mai important, v-ați arătat curajul de a explora necunoscutul. Asta înseamnă să fii un mic om de știință!

Să nu credeți niciodată că greșelile sunt eșecuri. Ele sunt cele mai bune lecții. În știință și în viață, marii descoperitori au ajuns la succes pentru că nu s-au oprit niciodată, chiar dacă au dat de obstacole.

Gândiți-vă la Thomas Edison, care a spus: "Nu am eșuat. Am găsit doar 10.000 de moduri care nu funcționează."

Profesorul vostru v-a oferit un dar extraordinar prin aceste videoclipuri. Ele nu sunt doar amintiri; sunt dovada că sunteți capabili de lucruri uimitoare. Vă rog să priviți aceste experimente nu ca pe niște teme, ci ca pe o fundație a viitorului vostru. Dacă vreodată veți simți că ceva e greu sau că nu puteți reuși, amintiți-vă de această experiență.

Curajul vostru, creativitatea și determinarea de acum vă vor duce departe. Fie că veți deveni oameni de știință, medici, profesori sau veți alege alt drum, esențial este să nu renunțați niciodată.

În final, vă las cu un gând: lumea are nevoie de oameni curioși, îndrăzneți și muncitori – exact ca voi. Continuați să explorați, să întrebați "de ce?" și să credeți în voi.

Felicitări, mici exploratori ai chimiei! Viitorul vostru strălucește deja!

Cu admirație,
Claudiu Oteleanu


Experimente de Chimie de clasa a VII a, realizate de elevi, acasa, cu ma...

Dragii mei,

Astăzi vreau să vă spun cât de mândru sunt de voi și de ceea ce ați realizat. Să știți că a încerca ceva nou, să experimentați, să învățați din propriile descoperiri și să vă împărtășiți munca este un pas uriaș spre a deveni nu doar mai buni la chimie, ci și mai curajoși în viață.

Prin experimentele voastre, nu ați doar amestecat substanțe și culori; ați aprins scânteia curiozității, v-ați folosit creativitatea și, cel mai important, v-ați arătat curajul de a explora necunoscutul. Asta înseamnă să fii un mic om de știință!

Să nu credeți niciodată că greșelile sunt eșecuri. Ele sunt cele mai bune lecții. În știință și în viață, marii descoperitori au ajuns la succes pentru că nu s-au oprit niciodată, chiar dacă au dat de obstacole.

Gândiți-vă la Thomas Edison, care a spus: "Nu am eșuat. Am găsit doar 10.000 de moduri care nu funcționează."

Profesorul vostru v-a oferit un dar extraordinar prin aceste videoclipuri. Ele nu sunt doar amintiri; sunt dovada că sunteți capabili de lucruri uimitoare. Vă rog să priviți aceste experimente nu ca pe niște teme, ci ca pe o fundație a viitorului vostru. Dacă vreodată veți simți că ceva e greu sau că nu puteți reuși, amintiți-vă de această experiență.

Curajul vostru, creativitatea și determinarea de acum vă vor duce departe. Fie că veți deveni oameni de știință, medici, profesori sau veți alege alt drum, esențial este să nu renunțați niciodată.

În final, vă las cu un gând: lumea are nevoie de oameni curioși, îndrăzneți și muncitori – exact ca voi. Continuați să explorați, să întrebați "de ce?" și să credeți în voi.

Felicitări, mici exploratori ai chimiei! Viitorul vostru strălucește deja!

Cu admirație,
Claudiu Oteleanu


duminică, 24 noiembrie 2024

Invitatie la lansare de carte, Managementul Haosului, Targ Gaudeamus - Romexpo- Bucuresti, sambata, 7 dec 2024, ora 16.00, stand editura Pro Universitaria

 


Invitatie

Dragi iubitori de carte,

Avem plăcerea să vă invităm să participați la un eveniment de excepție:

Lansarea volumelor II și III ale trilogiei

Managementul Haosului
scrise de Claudiu Oteleanu

Când?
Sâmbătă, 7 decembrie 2024, ora 16:00

Unde?
Romexpo, în cadrul Târgului de Carte GAUDEAMUS,
la standul Editurii PRO UNIVERSITARIA.

Vă așteptăm cu drag să descoperim împreună continuarea unei povești captivante!


Cateva repere despre trilogia Managemetul Haosului

Trilogia „Managementul Haosului” de Claudiu Oteleanu este o serie de lucrări care analizează într-o manieră profund simbolică și critică dinamica socio-politică a lumii contemporane. Scrisă în stil eseistic, seria abordează teme precum asimetriile de putere, hegemonia globală, și complexitățile ideologice ale epocii moderne .  




Volumele:

1.     Volumul 1 (2023) explorează conceptele de putere și declin al imperiilor dintr-o perspectivă universală, ilustrând tranzițiile istorice și impactul lor asupra viitorului. Este mai degrabă o analiză filosofică a istoriei decât o lucrare strict cauzală, fiind adresată celor interesați de o înțelegere erudită a lumii​

 

2.     Volumul 2 (2024) continuă analiza schimbărilor politice globale, aprofundând înțelegerea asupra ideologiilor politice și a dinamicilor geopolitice actuale. Lucrarea se remarcă prin capacitatea autorului de a sintetiza informațiile într-un format accesibil și de impact​

 

3.     Volumul 3 (2024) este cel mai ambițios din serie, punând accent pe tensiunile contemporane, inclusiv ascensiunea „Trumpismului” și impactul epocii post-globaliste. Stilul autorului combină analiza științifică cu o tentă literară, abordând teme controversate cu o viziune critică și bine documentată​



Seria este apreciată pentru profunzimea sa intelectuală, oferind o perspectivă distinctă asupra managementului haosului ca fenomen social și istoric. Este recomandată cititorilor interesați de politică, istorie, filosofie și sociologie, în special celor care doresc să înțeleagă dinamica schimbărilor globale actuale.

 

Context și Abordare

    Claudiu Oteleanu folosește o combinație de eseistică filosofică, analiză politică și observații sociale pentru a oferi cititorilor o perspectivă unică asupra lumii contemporane. Autorul descrie haosul ca un mecanism inevitabil și adesea necesar pentru progresul uman, explorând relația dintre dezordine și ordine în diferite contexte: istoric, social, și personal.

 

Tematici și Subiecte Principale

1.     Haosul ca Factor Universal: Ideea centrală este că haosul nu este doar distructiv, ci și o oportunitate de renaștere și transformare. În această trilogie, haosul este portretizat ca o forță esențială pentru schimbare.

2.     Geopolitica și Puterea: Autorul analizează mutațiile din geopolitica globală, cum ar fi ascensiunea unor noi puteri și prăbușirea unora vechi. Sunt discutate fenomene precum „Trumpismul” și impactul său asupra globalismului, dar și criza identitară a națiunilor​

.

3.     Paralele Istorice: Trilogia trage învățăminte din istorie, comparând declinul imperiilor de-a lungul timpului cu fenomenele actuale, cum ar fi dezintegrarea ordinii mondiale postbelice​

4.     Stil și Limbaj: Stilul este unul beletristic, presărat cu metafore, ironii subtile și referințe culturale (precum Dante Alighieri, comparat cu autorul însuși). Acest lucru face cărțile accesibile nu doar specialiștilor, ci și publicului larg interesat de o lectură captivantă​

 

Recepție

Trilogia a fost lăudată pentru abordarea sa interdisciplinară, fiind considerată un material util pentru studenți, cercetători și cititori pasionați de științe politice, istorie și sociologie.

De asemenea, este apreciată pentru curajul de a aborda teme politice controversate fără a aluneca în partizanat​.




 

luni, 11 noiembrie 2024

Managementul Haosului vol 3 - cu dedicatie la Casa Alba!

 Lansarea volumului 3 din trilogia Managementul Haosului, la libraria Stefan Octavian Iosif, la 30 oct 2024, din culise.

Alaturi de prof. Sebastian Dorean, alaturi de care prevad o colaborare stransa.


Augusta Onita Bagoly - gazda noastra de la  libraria Stefan Octavian Iosif




Alaturi de maestrul Leonard Oprea ( ...nu ii place sa i se spuna asa, ci simplu - Nardi)


Impreuna cu Mircea Brenciu si



Iulian Catalui - Uniunea Scriitorilor din Romania.



Un Gai-jin, aspirant. Adrian Scrimint autorul " Balet la Kosovo".


prof. Tibi Foris, un prieten care face deja parte din " Managementul Haosului"


Bibanul ( alias Dan Popescu) nu credea ca o sa iasa Trump. A venit sa se convinga!



Alaturi de  prof. Sorin Mircea, un sempai contemporan.


Donatia pentru biblioteca Mircea Eliade din Denver -SUA.



Exemplarul cu dedicatie trimis presedintelui SUA - Donald Trump!

duminică, 10 noiembrie 2024

"O VIAȚĂ ALĂTURI DE CAMILIAN DEMETRESCU" lansare de carte

 

 Alaturi de  

MIHAELA MAMALI DEMETRESCU 

la lansarea cartii

 "O VIAȚĂ ALĂTURI DE CAMILIAN DEMETRESCU", la galeria Kron Art.





sâmbătă, 14 septembrie 2024

Lansare de carte . Corneliu Vadim Tudor si Romania Mare - o mostenire pentru viitor

 "Corneliu Vadim Tudor  si Romania Mare  

o mostenire pentru viitor

 participa  Lidia Vadim Tudor

Sambata, 14 septembrie 2024

Brasov




Lidia Vadim Tudor


au luat cuvantul:

Tiberiu Foris - Prof. univ. dr. habil. Universitatea Transilvania Brasov

Mircea Brenciu - Membru al Uniunii Scriitorilor din Romania

Dan Tanasa - deputat AUR


marți, 3 septembrie 2024

Conversație întreruptă - proza scurta

 


Conversație întreruptă

    Luni, ora 13:07. Cerul era acoperit de nori grei, iar strada era scăldată într-o lumină gri, monotonă. Într-o cameră mică, înghesuită între alte mii de camere identice, cineva scria un mesaj.

- Hei!

        Nu era un strigăt de ajutor, nici măcar o chemare. Mai degrabă o încercare timidă de a sparge un gheațar uriaș, dar fără a folosi nici măcar o scobitoare. Apoi, tăcere. O tăcere ciudată, de parcă lumea întreagă aștepta un răspuns care întârzie să vină.

Chrys
 Da

    O confirmare banală, fără vlagă, dar suficientă pentru a continua.
- Deci, să revenim. În afară de ce mi-ai zis, ar mai trebui să știu și altceva despre tine?

    Întrebarea plutea în aer, grea și ușor forțată, dar într-o lume de monologuri tăcute, chiar și așa ceva avea valoare. Chrystyana părea că respiră prin cuvinte simple.

Chrys
 Ok !!
Nu cred

- Atâta faci?

    Părea o acuzație, dar nu era. Mai degrabă o întrebare retorică, menită să descopere adâncimile unei bălți. Însă bălțile nu au adâncimi, doar iluzii.

Chrys
 Da
 De ce ai fi vrut mai mult?

    Aici s-a produs o mică fisură în realitate. Cuvintele erau simple, dar în ele stătea o prăpastie.
- Poți, mai mult?

    O întrebare lansată ca o piatră într-un puț fără fund. Oare va fi vreodată găsit răspunsul, sau va continua să cadă, înveșnicindu-se în golul nesfârșit?

Chrys
Adică?

    De parcă ecoul unei idei răsună între pereții minții, fără să găsească ieșirea.
- Mă întrebai dacă vreau mai mult.


Chrys
Cum ar fi?

    O invitație la ceva nedefinit, la o aventură în necunoscut. Dar ce se ascunde în spatele întrebării? O lume întreagă sau doar un gol deghizat?

- Poate să ne auzim?

    Întrebarea plutea, aproape șoptită, dar cu o gravitate care părea să strângă aerul din cameră.


Chrys
Nu.

Ce crezi că poți să-mi spui audio și nu poți în scris?

    Era un punct. O piatră de hotar. De ce să folosim altceva când literele sunt deja aici, când ele pot purta atât de mult și, totuși, atât de puțin?

- E altă emoție! Nu?

    Un strigăt aproape disperat, ca un fluture care vrea să scape de sub borcan, doar pentru a descoperi că nu există niciun cer deasupra.

Chrys
Eu nu am emoții decât când primesc mesaj de genul: „în contul dumneavoastră a intrat suma de...”

    Și aici s-a închis cercul. Oricât de mult ar fi încercat, conversația revenea la aceeași realitate rece, pragmatică. Emoțiile nu erau decât cifre, iar cuvintele nu erau decât un mijloc de a le obține.

- Am înțeles. În cazul ăsta, nu avem nicio șansă. Nu?

    Un final abrupt, dar poate nu un final. Doar o concluzie provizorie într-un dialog nesfârșit.

    Ora 14:33. Timpul s-a strecurat între litere, pierzându-se într-un alt univers.

Chrys
Depinde de tine


    Și astfel, povestea a rămas suspendată în aer, ca o frază neterminată, ca un cântec care nu mai ajunge la refren. Depinde de tine. Dar ce mai depinde de tine când cuvintele au fost deja rostite, iar timpul a trecut?


Claudiu Oteleanu

joi, 1 august 2024

Haosul Creativ, o Paradigmă a Inovației!

 

Haosul Creativ

O Paradigmă a Inovației



    În vastitatea cosmosului interior, ordinea și dezordinea dansează într-o simbioză paradoxală. 

    Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea din Minnesota ne aduce o lumină nouă asupra acestui dans, sugerând că mediile saturate cu lucruri pot stimula creativitatea. 

    Într-un experiment inovator, participanții au fost provocați să găsească noi modalități de a folosi o minge de ping-pong. Unii dintre ei au fost izolați într-o cameră ordonată, în timp ce alții au petrecut timp într-o cameră dezordonată. Rezultatul a fost surprinzător: ambele grupuri au avut același număr de idei, dar cele mai originale au venit din haosul camerei dezordonate.

    Asemenea frunzelor purtate de vânt, aceste idei au plutit liber, nesupuse unor constrângeri rigide. Totul pare să indice că un pic de confuzie în jurul nostru ne amintește că lumea nu este atât de bine structurată și precisă. 

    Încălcarea regulilor și gândirea diferită nu sunt atât de rele, ci dimpotrivă, ele pot deschide porți către noi orizonturi. 

    Creierul nostru, liber de închistarea ordinii, este capabil să facă noi asociații și să dezvolte idei neconvenționale, asemenea unui sculptor care modelează forme dintr-un bloc de marmură brută.

Nietzsche, în viziunea sa profundă, a exprimat acest concept sublim: "Trebuie să ai în tine încă haos, spre-a da născare unei stele dansatoare." Această afirmație rezumă esența haosului creativ. Din dezordine se naște frumusețea neașteptată, din confuzie se naște claritatea inovatoare.

    Pe de altă parte, ordinea are și ea un rol esențial în modelarea comportamentului uman. 

    Într-un alt experiment, participanții au fost invitați să completeze un chestionar în camere ordonate și dezordonate. La final, li s-a cerut să contribuie la un proiect de caritate și să aleagă între un măr și un desert. 

    Cei din camerele ordonate au donat mai mulți bani și au ales mărul, confirmând relația dintre ordine, comportament altruist și aderarea la valori etice.

Ce Este Dezordinea Creativă?

    Dar să ne întoarcem la Haosul Creativ. 

    Dacă vi se face vreodată observație pentru câteva dosare sau hârtii împrăștiate pe birou, le puteți răspunde: nu este un birou dezordonat, este creativ. 

    Un exemplu elocvent este biroul lui Albert Einstein, mereu plin de cărți, documente și hârtii. Einstein, un titan al gândirii, ne sugerează că un birou aglomerat poate fi un semn al unei minți aglomerate. Dacă un birou gol este un semn de?

    Dezordinea indică doar că există priorități diferite. Einstein, Twain și mulți alți genii creatoare au lucrat în medii de dezordine aparentă, dar pline de stimuli intelectuali. Aceste personalități apreciază spontaneitatea și sunt capabile să înțeleagă întreaga imagine, fără a se îngrijora de detalii. 

    Ei preferă să-și investească timpul în explorări intelectuale decât în organizarea meticuloasă a spațiului lor de lucru.

Haosul Organizator al Creativității

    Ordonarea Haosului (și dezordonarea ordinii) este o sarcină ce aparține creativității. A fi dezordonat s-ar putea asemăna cu capacitatea de a accepta complexitatea și de a o descifra, dar doar cei cu talent ies din ea stabilind noi conexiuni și creând noi forme.             Haosul este doar o ordine care așteaptă să fie descifrată, cum spunea Saramago.

    Un lucru este sigur: excesul de ordine și un mediu monoton ucid creativitatea. 

    Prea multe birouri, unde oamenii își petrec multe ore din viață, par a fi concepute pentru a elimina orice scânteie creativă. 

    Construirea unor spații care să ajute creativitatea, în care oamenii se pot simți "autorizați" să îndrăznească să se abată de la reguli, să încerce soluții inovatoare și neașteptate, este esențială.

    Acest articol nu pretinde a fi un imn dedicat dezordinii, ci o recunoaștere a faptului că ordinea și haosul, deși aparent opuse, coabitează în mod armonios în spațiul creativității umane. 

    Cheia este să găsim acel echilibru subtil, acea ordine haotică sau haos organizat, care să ne permită să ne dezvoltăm întregul potențial.