marți, 29 martie 2016

Legea nr. 78/ 2014 privind reglementarea activităţii de voluntariat din România.

Ce noutati aduce aceasta lege pentru manageri? 
Exista trei schimbari importante impuse in noua lege, care privesc in mod direct companiile.
Organizatia si voluntarul vor semna un contract cadru - Contractul contine drepturile si obligatile fiecarei parti si se inregistreaza doar intern, fara sa fie necesara inregistrarea la Fortele de Munca. In cazul in care voluntarul nu-si mai poate continua activitatea in cadrul organizatiei, contractul se poate anula cu un preaviz de 15 zile.
Voluntariatul este recunoscut ca si experienta profesionala - Voluntariatul este deja recunoscut in unele tari din Europa, precum si in Statele Unite. Dar ce inseamna acest lucru? Voluntariatul ca experienta profesionala nu este echivalent cu vechimea in munca. De asemenea, este foarte important de retinut ca voluntariatul nu este inclus in sistemul de asigurari sociale si in sistemul de pensii. Daca voluntarii nu sunt studenti si nici angajati, dar se implica in voluntariat, sunt nevoiti sa-si plateasca singuri asigurarea de sanatate.
Organizatia elibereaza un certificat de competente la cererea voluntarului - Certificatul conţine 8 competente cheie si anume comunicare scrisa, comunicare verbala, competente lingvistice, digitale, antreprenoriale, interpersonale, civice si sociale, lucrul in echipa si cooperarea. Certificatul poate contine si alte competente, daca persoana care evalueaza voluntarul considera ca acesta si le-a dezvoltat prin activitatile sale.
Certificatul se elibereaza dupa un stagiu de  minimum 120 de ore, daca voluntarul si-a incheiat atributiile. Certificatul se elibereaza doar daca voluntarul isi indeplineste atributiile. In caz contrar, organizatia poate refuza eliberarea certificatului.

Legea Voluntariatului

Niciun comentariu: