joi, 28 decembrie 2017

Asociatiunea Transilvana pentru Literatura si Cultura Poporului Roman - Despartamantul Brasov - ASTRA

Decembrie 2017, sfarsit de an, vreme de bilant si la ASTRA – Despartamantul Brasov, oaspeti de seama, atmosfera propice, relaxata,  la nivelul a ceea ce inseamna, Asociatiunea Transilvana pentru Literatura si Cultura Poporului Roman.


<< Academicianul Alexandru Surdu, Vicepreşedinte al Academiei Române: “La Sala de Manuscrise m-a dus de mână Noica”


Academicianul Alexandru Surdu, vicepreşedinte al Academiei Române, a mărturisit miercuri, la sesiunea festivă dedicată împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Bibliotecii Academiei Române, că filosoful Constantin Noica a fost cel care l-a dus prima oară la Sala de Manuscrise.

"Prima dată când am călcat în Sala de Manuscrise (n.r. a Bibliotecii Academiei Române) am mers de mână cu Constantin Noica. El fusese închis. A fost condamnat la 25 de ani de închisoare şi în perioada finală securiştii de serviciu discutau cu fiecare dintre arestaţi, care trebuiau să facă un fel de prezentare a ceea ce are de gând să facă după ce iese din închisoare. Şi Constantin Noica a scris în raportul acela că vrea să publice traducerea lui Mihai Eminescu din Critica raţiunii pure a lui Immanuel Kant. Şi Securitatea a fost de acord. După ce a ieşit din închisoare a venit la Biblioteca Academiei Române să consulte manuscrisele lui Eminescu", a spus acad. Surdu.

El a dezvăluit cum, graţie filosofului de la Păltiniş, a putut pipăi manuscrisele eminesciene, care i-au părut a avea "ceva sfânt în ele".

Surdu a vorbit despre faţa necunoscută a Bibliotecii Academiei, despre atmosfera deosebită din acest sector, ca şi despre "mândria de a fi bibliotecar", despre emoţia "copleşitoare" de a fi străbătut "bulevardele" din depozitele Bibliotecii Academiei.

"Am văzut bulevardele care trec printre rafturile de cărţi şi de reviste. Şi fiecare bulevard are o mulţime de ramificaţii. Te poţi pierde, dacă nu cunoşti toponimia locului. Era vorba de depozitele vechi ale bibliotecii (..) Pe de o parte, te sperie această imensitate de cărţi. Fiecare are pe la casa lui 1.000 - 2.000 de cărţi. Dar nu are sute de mii de cărţi. Nu are o pădure de cărţi, nu are un castel de cărţi. Este o senzaţie copleşitoare", a mai spus acad. Surdu, îndelung aplaudat la finalul cuvântului său. >>



Articol preluat de la: https://www.agerpres.ro 9  sept. 2017








Cat despre ceea ce si-au propus cei de la ASTRA, eu am mare incredere ca vor si reusi sa materializeze. In rest, numai de bine. Viata lunga si sanatate!

Niciun comentariu: