joi, 28 decembrie 2017

Asociatiunea Transilvana pentru Literatura si Cultura Poporului Roman - Despartamantul Brasov - ASTRA

Decembrie 2017, sfarsit de an, vreme de bilant si la ASTRA – Despartamantul Brasov, oaspeti de seama, atmosfera propice, relaxata,  la nivelul a ceea ce inseamna, Asociatiunea Transilvana pentru Literatura si Cultura Poporului Roman.


<< Academicianul Alexandru Surdu, Vicepreşedinte al Academiei Române: “La Sala de Manuscrise m-a dus de mână Noica”


Academicianul Alexandru Surdu, vicepreşedinte al Academiei Române, a mărturisit miercuri, la sesiunea festivă dedicată împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Bibliotecii Academiei Române, că filosoful Constantin Noica a fost cel care l-a dus prima oară la Sala de Manuscrise.

"Prima dată când am călcat în Sala de Manuscrise (n.r. a Bibliotecii Academiei Române) am mers de mână cu Constantin Noica. El fusese închis. A fost condamnat la 25 de ani de închisoare şi în perioada finală securiştii de serviciu discutau cu fiecare dintre arestaţi, care trebuiau să facă un fel de prezentare a ceea ce are de gând să facă după ce iese din închisoare. Şi Constantin Noica a scris în raportul acela că vrea să publice traducerea lui Mihai Eminescu din Critica raţiunii pure a lui Immanuel Kant. Şi Securitatea a fost de acord. După ce a ieşit din închisoare a venit la Biblioteca Academiei Române să consulte manuscrisele lui Eminescu", a spus acad. Surdu.

El a dezvăluit cum, graţie filosofului de la Păltiniş, a putut pipăi manuscrisele eminesciene, care i-au părut a avea "ceva sfânt în ele".

Surdu a vorbit despre faţa necunoscută a Bibliotecii Academiei, despre atmosfera deosebită din acest sector, ca şi despre "mândria de a fi bibliotecar", despre emoţia "copleşitoare" de a fi străbătut "bulevardele" din depozitele Bibliotecii Academiei.

"Am văzut bulevardele care trec printre rafturile de cărţi şi de reviste. Şi fiecare bulevard are o mulţime de ramificaţii. Te poţi pierde, dacă nu cunoşti toponimia locului. Era vorba de depozitele vechi ale bibliotecii (..) Pe de o parte, te sperie această imensitate de cărţi. Fiecare are pe la casa lui 1.000 - 2.000 de cărţi. Dar nu are sute de mii de cărţi. Nu are o pădure de cărţi, nu are un castel de cărţi. Este o senzaţie copleşitoare", a mai spus acad. Surdu, îndelung aplaudat la finalul cuvântului său. >>



Articol preluat de la: https://www.agerpres.ro 9  sept. 2017








Cat despre ceea ce si-au propus cei de la ASTRA, eu am mare incredere ca vor si reusi sa materializeze. In rest, numai de bine. Viata lunga si sanatate!

duminică, 10 decembrie 2017

Ziua internațională a drepturilor omului - 10 decembrie.


     Ziua internațională a drepturilor omului este marcată în întreaga lume la 10 decembrie.  Sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial a adus în atenția liderilor lumii și problematica respectării drepturilor omului. Organizația Națiunilor Unite (ONU), înființată în cadrul conferinței de la San Francisco din 1945, a avut de la început printre atribuții respectarea drepturilor omului, în paralel cu menținerea securității și păcii la nivel internațional.
     La 10 decembrie 1948, la Paris, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat Declarația Universală a Drepturilor Omului, prin Rezoluția nr. 217 A (III). Declarația stipulează că toți oamenii s-au născut cu drepturi egale și inalienabile, precum și cu libertăți fundamentale. Ulterior, Declarația a fost completată cu: Convenția privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasială (1965), Convenția Internațională asupra Drepturilor Politice și Civile (1966), Convenția pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Împotriva Femeilor (1979), Convenția Împotriva Torturii (1984), Convenția Împotriva Apartheid-ului (1985), Convenția Drepturilor Copilului (1989) etc.
      În baza rezoluției 423 (V) din 1950, Adunarea Generală a ONU a invitat toate statele și organizațiile interesate să sărbătorească ziua de 10 decembrie drept „Ziua internațională a drepturilor omului”. Adunarea Generală a ONU a făcut apel către toate statele membre ale ONU să promoveze și să asigure recunoașterea și respectarea efectivă a drepturilor și libertăților omului.