joi, 28 decembrie 2017

Asociatiunea Transilvana pentru Literatura si Cultura Poporului Roman - Despartamantul Brasov - ASTRA

Decembrie 2017, sfarsit de an, vreme de bilant si la ASTRA – Despartamantul Brasov, oaspeti de seama, atmosfera propice, relaxata,  la nivelul a ceea ce inseamna, Asociatiunea Transilvana pentru Literatura si Cultura Poporului Roman.


<< Academicianul Alexandru Surdu, Vicepreşedinte al Academiei Române: “La Sala de Manuscrise m-a dus de mână Noica”


Academicianul Alexandru Surdu, vicepreşedinte al Academiei Române, a mărturisit miercuri, la sesiunea festivă dedicată împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Bibliotecii Academiei Române, că filosoful Constantin Noica a fost cel care l-a dus prima oară la Sala de Manuscrise.

"Prima dată când am călcat în Sala de Manuscrise (n.r. a Bibliotecii Academiei Române) am mers de mână cu Constantin Noica. El fusese închis. A fost condamnat la 25 de ani de închisoare şi în perioada finală securiştii de serviciu discutau cu fiecare dintre arestaţi, care trebuiau să facă un fel de prezentare a ceea ce are de gând să facă după ce iese din închisoare. Şi Constantin Noica a scris în raportul acela că vrea să publice traducerea lui Mihai Eminescu din Critica raţiunii pure a lui Immanuel Kant. Şi Securitatea a fost de acord. După ce a ieşit din închisoare a venit la Biblioteca Academiei Române să consulte manuscrisele lui Eminescu", a spus acad. Surdu.

El a dezvăluit cum, graţie filosofului de la Păltiniş, a putut pipăi manuscrisele eminesciene, care i-au părut a avea "ceva sfânt în ele".

Surdu a vorbit despre faţa necunoscută a Bibliotecii Academiei, despre atmosfera deosebită din acest sector, ca şi despre "mândria de a fi bibliotecar", despre emoţia "copleşitoare" de a fi străbătut "bulevardele" din depozitele Bibliotecii Academiei.

"Am văzut bulevardele care trec printre rafturile de cărţi şi de reviste. Şi fiecare bulevard are o mulţime de ramificaţii. Te poţi pierde, dacă nu cunoşti toponimia locului. Era vorba de depozitele vechi ale bibliotecii (..) Pe de o parte, te sperie această imensitate de cărţi. Fiecare are pe la casa lui 1.000 - 2.000 de cărţi. Dar nu are sute de mii de cărţi. Nu are o pădure de cărţi, nu are un castel de cărţi. Este o senzaţie copleşitoare", a mai spus acad. Surdu, îndelung aplaudat la finalul cuvântului său. >>



Articol preluat de la: https://www.agerpres.ro 9  sept. 2017








Cat despre ceea ce si-au propus cei de la ASTRA, eu am mare incredere ca vor si reusi sa materializeze. In rest, numai de bine. Viata lunga si sanatate!

duminică, 10 decembrie 2017

Ziua internațională a drepturilor omului - 10 decembrie.


     Ziua internațională a drepturilor omului este marcată în întreaga lume la 10 decembrie.  Sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial a adus în atenția liderilor lumii și problematica respectării drepturilor omului. Organizația Națiunilor Unite (ONU), înființată în cadrul conferinței de la San Francisco din 1945, a avut de la început printre atribuții respectarea drepturilor omului, în paralel cu menținerea securității și păcii la nivel internațional.
     La 10 decembrie 1948, la Paris, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat Declarația Universală a Drepturilor Omului, prin Rezoluția nr. 217 A (III). Declarația stipulează că toți oamenii s-au născut cu drepturi egale și inalienabile, precum și cu libertăți fundamentale. Ulterior, Declarația a fost completată cu: Convenția privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasială (1965), Convenția Internațională asupra Drepturilor Politice și Civile (1966), Convenția pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Împotriva Femeilor (1979), Convenția Împotriva Torturii (1984), Convenția Împotriva Apartheid-ului (1985), Convenția Drepturilor Copilului (1989) etc.
      În baza rezoluției 423 (V) din 1950, Adunarea Generală a ONU a invitat toate statele și organizațiile interesate să sărbătorească ziua de 10 decembrie drept „Ziua internațională a drepturilor omului”. Adunarea Generală a ONU a făcut apel către toate statele membre ale ONU să promoveze și să asigure recunoașterea și respectarea efectivă a drepturilor și libertăților omului.

joi, 30 noiembrie 2017

Romania, la multi ani!



Cinci proiecte pentru Centenar


Ionuț Vulpescu a explicat DC News care sunt pilonii proiectului său dedicat celor 100 de ani de la Marea Unire.
"Concret, am în vedere cinci asemenea proiecte care, dacă le planificăm așa cum trebuie, vor avea un efect substanțial asupra climatului public, transformând aniversarea Marii Uniri dintr-o celebrare a trecutului, într-o investiție în viitor.
Aspectele ocultate ale Marii Uniri trebuie recuperate. Actul de la 1918 a fost supus, în perioada comunistă, mai multor valuri de interpretări tendențioase din punct de vedere ideologic, care au făcut ca imaginea acestui eveniment istoric să fie profund distorsionată. E necesar să recuperăm adevărul istoric, prin:
a) restaurarea caselor memoriale ale artizanilor Marii Uniri, înființarea unor noi asemenea lăcașuri acolo unde este cazul și amplasarea de plăcuțe pe case și clădiri în care s-au luat decizii legate de actul de la Alba Iulia,
b) inaugurarea de monumente dedicate acestor personalități, începând cu o mare statuie ecvestră a Regelui Ferdinand,
c) lansarea unei serii de monografii și cercetări istorice novatoare, care să restabilească adevărurile deformate în perioada comunistă.
Acest proiect, în mare măsură memorial și științific, trebuie corelat, însă, cu un al doilea proiect, de această dată dedicat direct societății și culturii române vii:
O „autostradă" culturală trebuie să lege, prin manifestări înrudite, capitalele Marii Uniri (București, Alba-Iulia, Chișinău, Cernăuți). De această autostradă vor fi legate și alte localități românești (Timișoara, Lugoj, Blaj, Arad, Sibiu, Iași, Craiova, Constanța), al căror rol istoric în pregătirea și desfășurarea actului de la 1 Decembrie 1918 este cunoscut. Autostrada ar trebui să genereze activități nemijlocite de cultură vie: vernisarea de expoziții istorice și artistice, simpozioane științifice, festivaluri, concerte de muzică clasică și populară, ateliere de creație artistică pentru tineri.

Revistele care au contribuit, într-un fel sau altul, la pregătirea acestui act istoric trebuie vizate de al treilea pilon al aniversării Marii Uniri.  reviste de la Dacia literară la Sămănătorul și de la Tribuna la Unirea au susținut, literar și politic, timp de mai multe decenii, idealul unității naționale. Unele dintre ele sunt în viață și astăzi, altele merită să fie evocate. Un proiect cultural, de cercetare și punere în valoare, prin ediții anastatice și critice, colocvii și simpozioane locale și naționale, a publicațiilor culturale care au pregătit Marea Unire poate releva aspecte noi ale acestui eveniment istoric și poate releva potențialul cultural excepțional al presei literare românești.
Transformarea Muzeului Unirii din Alba-Iulia într-un Centru Național de Cercetare a Marii Uniri mi se pare absolut necesară. Acesta trebuie să aibă două componente: a) muzeală, și b) de cercetare științifică pluri-disciplinară a acestui eveniment istoric. Această transformare este necesară deoarece, la 100 de ani de la Marea Unire, este nevoie ca acest act să nu mai fie înțeles exclusiv în componenta sa istorică. Marea Unire a avut consecințe în politica europeană, în legislația internațională a drepturilor minorităților, în economia și finanțele regiunii, și a reconfigurat decisiv întregul spațiu al Europei Centrale și de Est. O cercetare pluri- și inter-disciplinară a consecințelor Marii Uniri ar fi extrem de utilă României de azi, ajutându-ne să înțelegem mai bine contextul intern și internațional în care ne aflăm.
Construirea unui Panteon al României ar face ca actul de la 1918 să aibă semnificația reală. Panteonul României va conține amintirea simbolică a personalităților care au marcat istoria națională. Cum Marea Unire reprezintă apogeul unei istorii milenare, prin intrarea României în concertul marilor națiuni europene moderne, centenarul acestui eveniment trebuie să aducă și o conștientizare a eforturilor, sacrificiilor și talentului pus la temelia construcției naționale, de către cetățeni români de toate etniile, care au ilustrat cultura și spiritualitatea națională. Panteonul României va avea darul de a sublinia și unitatea culturală românească, peste frontierele politice existente în prezent, aducând un omagiu sobru devotamentului pentru cultura națională și constituind un spațiu al educației culturale și civice"", a precizat vicepreședintele PSD.
Președinția, Guvernul, Casa Regală, Parlamentul și Academia trebuie să pregătească din vreme evenimentul
"Cred că dimensiunile acestui proiect cultural de celebrare a 100 de ani de la Marea Unire impun o colaborare mai amplă, din partea tuturor instituțiilor publice și private a căror activitate are tangențe cu aceste demersuri. Începând cu Președinția, Guvenul și Parlamentul și continuând cu Casa Regală și Academia Română, ICR, marile universități, administrația locală și asociațiile culturale private. Coerența și consistența comunicării publice sunt esențiale, iar amănuntul că până în 2018 mai sunt trei ani nu trebuie, în nici un caz, să determine vreo amânare. Asemenea evenimente se pregătesc din timp, pentru că improvizația ruinează orice moment festiv, mai ales unul de o asemenea amploare", subliniează ministrul Culturii al guvernării Ponta.

sursa:  DC News

luni, 27 noiembrie 2017

Remember JOY ART FESTIVAL 2008




Acum 9 ani,  o echipa tanara si profesionista, tocmai datorita naivitatii, dezinvolturii  si  a energiei cu care s-a implicat in acest proiect.
Erau tineri si nimeni nu-i putea opri!





Shakespeare- A douăsprezecea noapte, fragment
   
 Tot acum 9 ani, cu această piesă, Trupa Evoc a Şcolii Populare de Artă Tiberiu Brediceanu, a reuşit să capteze atenţia tuturor celor prezenţi şi în mod special, a adunat aplauzele juriului care le-a oferit premiul pentru „Cel mai bun spectacol”. Contravaloarea a 300 de euro se va împărţi între: Iuliana Crişan– rolul Maria, Elena Dumitrescu – Olivia, Adrian Samson– Malvolio, Eduard Burghelea– Sir Toby, Claudiu Ivan– Sir Andrew şi Ştefan Ciocănel– Bufonul.

„Premiul pentru noi reprezintă o recunoaştere a muncii pe care am depus-o pentru această piesă, o masă copioasă după o cură de slăbire.“, a declarat Ştefan, - acum 9 ani-  neuitând să aducă mulţumiri şi mentorului lor, Carmen Moruz.

sâmbătă, 18 noiembrie 2017

luni, 6 noiembrie 2017

John Williams tribute

M-am tot gandit la ceea ce a insemnat John Williams pentru cinematografie si cred ca raspunsul la intrebare este redat de videoclipul facut de Academia Americana de Film.















Este uimitor!
John Williams, probabil filmul ar fi fara el ca lumea fara Edison - parerea mea!

duminică, 8 octombrie 2017

Romanii au Artisti ! pe bune !


Deschideti Poarta Soarelui 



Nico si Mihai Bendeac



Dorul - Gabriel Cotabita, Mihai Bendeac 


Romanii au Artisti 

luni, 11 septembrie 2017

11 septembrie 2017, a inceput scoala...atat!

Pentru planeta, 11 septembrie a devenit o zi nu prea fericita, o zi incare unii isi comemoreaza mortii, altii isi contorizeaza victorile....in fine!
Pentru noi, romanii, azi a debutat un nou an scolar. 
Cu tot tacamul ...... 

Cu Inspector General, cu Directori, cu Politie si cu un Sobor........
( scuze!) .... cu un Preot!
In rest, discursuri interminabile, angajamente hazlii, veselie, aglomeratie, emotii, agitatie.......ca de obicei.
Pana la urma, concluzia este una singura:
BINE CA A INCEPUT!
Nu?

luni, 28 august 2017

EGOCENTRIC pe Facebook

Pentru cei interesati de EGOCENTRIC vol. 1 , autor: Claudiu Oteleanu
enjoy it !





Brasov Street Food Festival



Lume multa, timp frumos, racoare, mancare, bautura, muzica, weekend !









Civilizat.



Preturi de preturi!!!!!!





Curiozitati: un Land Rover Defender dotat cu cuptor de pizza !!!!!


Ceva Braduri !








........si multe, multe altele.

Ce poti sa faci cu un School Bus American ?



.......Era chiar al organizatorului, sponsorului...sau ma rog, cum i-o zice...... 
KAUFLAND.

In concluzie:

sau mai clar:


......see you next year!


vineri, 25 august 2017

We Are The World - reloaded - last version

We Are The World 

25 For Haiti 

 Official Video




Campionii

Suntem parinti si de multe ori - sau de cele mai multe ori - simtim ca  suntem depasiti de situatii. 
"Copiii nu sunt singurii care cresc. Si parintii cresc. Tot asa cum noi ne privim copiii, sa vedem ce fac cu vietile lor, tot asa ne privesc si ei pe noi, sa vada ce facem noi cu ale noastre. Nu le pot spune copiilor mei sa ajunga pana la stele. 
Tot ce pot face este ca eu sa ma-ntind spre ele."
 Joyce Maynard




"Copilăria este locul unde Dumnezeu poate fi substituit c-un simplu surâs. " 
Costel Zăgan



 "Un copil poate să învețe oricând un adult trei lucruri: cum să fie mulțumit fără motiv, cum să nu stea locului niciodată și cum să ceară cu insistență ceea ce își dorește." 
 Paulo Coelho



"Copiii mici nu te lasa sa dormi, cei mari nu te lasa sa respiri."
proverb rusesc



Daca problema poate fi rezolvata, nu trebuie sa-ti faci griji. Daca problema nu poate fi rezolvata, nu are sens sa-ti faci griji.
Dalai Lama




"EI SUNT CAMPIONII MEI !"
Claudiu Oteleanu