duminică, 10 decembrie 2023

10 decembrie!

 



Au fost momente in care 10 Decembrie, chiar insemna ceva. Macar speranta ca intr-o zi va fi mai bine. Ca elemente din Declaratia Universala a Drepurilor Omului, vor face parte din viata noastra …si nu in ultimul rand, ca vom lupta pentru asta. M-am inselat amarnic. Ziua de 10 decembrie 2023, marchează cea de-a 75-a aniversare a unuia dintre cele mai inovatoare angajamente globale din lume: Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.

Acest document emblematic consacră drepturile inalienabile la care fiecare persoană este îndreptăţită ca fiinţă umană - indiferent de rasă, culoare, religie, sex, limbă, opinie politică sau de altă natură, origine naţională sau socială, proprietate, naştere sau alt statut.

Poate in alte tari e altfel, poate in alte parti, civismul, inca nu a murit. Noi suntem in faza de parastas de cincizeci si ceva de ani. ONG-uri? ….da, OZN uri! Asta au ajuns! Cel putin ale pe care justitia inca nu a ajuns sa le desfinteze …definitiv! …Incurca! Deranjaza!

Si presa, Cerber-ul, democratiei, cainele de paza al…(… poate vom descoperi in urmatorii 30 de ani), marcheaza “promt” acesti “75 de ani de joaca de-a democratia”. Promt…ca de obicei! Pana si Tzaca Uragan, a apelat la protectia autoritatilor la aceasta data  prin  mediatizarea in presa mainstream si retele de socializare, nici o vorba, in schimb de ce inseamna 10 decembrie.

Uitasem! A picat duminica! “Jurnalistii nostrii”, pe langa faptul, ca habar nu au de ce inseamna Declaratia Universala a Drepurilor Omului, sunt liberi!

Daca nu a picat luni sau miercuri, la ore rezonabile si relativ aproape, nu este de interes.

Mai merita sa ne miram de ceva?

 UN Human Rights, cu ocazia celebrării celor 75 de ani, evidenţiază:

''În prezent, ne confruntăm cu multe dificultăţi: dezinformare, foamete, sărăcie în creştere, nedreptăţi ale schimbărilor climatice, atacuri asupra oamenilor offline şi online. Se disipează drepturile noastre? Unde stau drepturile omului? Stau în fiecare dintre noi. Avem şanse de a şti, de a revendica şi de a ne apăra drepturile.''