joi, 18 iunie 2020

Egocentric volumul 2

Egocentric volumul 2

Claudiu Oteleanu si Calin Nitu


Không có gì ngăn cản chúng tôi bây giờ

M-am gandit la ceva mai optimist!


In ultima vreme, am primit critici ca sunt prea depresiv si......in ton cu vremurile. 
M-am hotarat sa sparg gheata: 


Asa.....si?

nothing gonna stop us now 

không có gì ngăn cản chúng tôi bây giờ

لن يوقفنا أي شيء الآن

niente ci fermerà ora

ничто не остановит нас сейчас

שום דבר לא יעצור אותנו עכשיו

rien ne va nous arrêter maintenant

nichts wird uns jetzt stoppen 



Christopher Cross - Arthur's Theme




miercuri, 17 iunie 2020

Radio JOYART. Muzica stirilor!





EGOCENTRIC, volumul 1, Claudiu Oteleanu




     Lirica brașoveană s-a bucurat  de un debut editorial care stă sub semnul unei certe originalități. 
     Este vorba de volumul Egocentric, aparținând lui Claudiu Oțeleanu. Autorul a mai cochetat cu scrierea confesivă, fiind foarte activ pe un blog personal, unde și-a exprimat convingerile doar sub forma unor eseuri. 
     Poezia devine acum un spațiu depozitar al unor gânduri violent exprimate, care ascund frustrări și mari suferințe. 
     Interesantă este sursa acestor stări, sursă ce devine laitmotivul întregului volum. Este vorba de chinul reprezentat de ceilalți. 
     Adept al celebrei idei aparținând lui Sartre „Infernul sunt ceilalți”, Oțeleanu își construiește întregul discurs artistic sub obsesia dată de violența, de nepăsarea și de lipsa de conștiință a aproapelui.
     Încă din primul text al volumului, ni se anunță poezia unei stări de spirit, cu un puternic caracter confesiv. 
     Apare aici ideea obsesiilor trecutului care populează agonic fiecare gând.

Timp Lipsa, volumul 1, Claudiu Oteleanu




          Volumul 1 din trilogia Timp Lipsă, autor : Claudiu Oțeleanu, editura Libris.
Un prim volum, dintr-o trilogie, după apariția căreia, “lumea nu va mai fi la fel”.
Profesorul Cristian Vieru, doctorand, prezent la lansare, premiat de Revista Mişcarea Literară, în 2014, pentru debut editorial, laudatio fiind făcut de Olimpiu Nuşfelean, care vede în tânărul critic un om cu o cultură literară foarte bine sedimentată, având o iubire pentru literatură pe care o cultivă şi în sala de clasă şi în scrisul critic, având un discurs critic, pertinent şi clarificator, declara, acum 5 ani:
„Colaborez cu Mişcarea Literară din 2009, pentru că am găsit aici oameni care preţuiesc valoarea şi nu m-au pus niciodată să scriu despre o anumită carte. Nu pot scrie despre poezia ce coboară în stradă, având limbaj licenţios, părerea mea fiind că decât să scriu despre o carte proastă şi să o desfiinţez, mai bine o ignor. Întotdeauna caut la autori trăsăturile care îi pot face pretabili pentru didactica de liceu. Premiul mă obligă să fiu şi de acum alături de această prestigioasă revistă”.
La lansarea volumului Timp Lipsă, în prefață, profesorul Vieru, făcând trimitere la autor, menționează:
” Claudiu Oțeleanu revine în peisajul literar brașovean cu un volum de proză inedită, concentrat in jurul unei tematici șocante și incitante în același timp, proză care are capacitatea de a descrie fidel o lume cenușie, inaccesibilă celor mulți, cea a detenției.
Anterior acestei apariții, autorul a publicat volumul de versuri Egocentric, colecție născută din zbuciumul interior al experiențelor închisorii.
Mizeria umană întâlnită a fost lait – motivul seriei de poezii.
Într-un mod neașteptat, proza pe care o vom aduce în discuție se va constitui într-o serie de note de subsol ale versurilor anterior apărute, deoarece se referă la realități ce au născut trăirile descrise în lirica autorului.
Cartea este, de fapt, o scriere de graniță deoarece poate fi încadrată atât în sfera textelor confesive, cât și în cea a documentarului.
Experiența trăită a închisorilor este descrisă cu atât de multă luciditate cât permite o perspectivă subiectivă. Atitudinea autorului frapează. Nu este urmă de victimizare, nu se filosofează pe ideea unei nevinovății, textul fiind efectiv constituit din descrierea unor evenimente, conflicte și denunțuri.
Dacă Egocentric descria lumea interioară, suferințele de nedescris provocate de ceilalți, Timp lipsă vorbește de fapte, de chipuri, de clădiri și de atitudini. Ne este descris un turn Babel al unei lumi în continuă degradare, o lume fără speranță.
De fapt, lectura succesiunii de decupaje (fragmentarismul este evident), ne face să înțelegem că întregul demers (mai mult sau mai puțin artistic) devine un manual de supraviețuire.
Se reușește creionarea în linii fidele a unor locuri și caractere care sunt greu de imaginat în afara penitenciarului. Jurnalul își va câștiga, astfel, originalitatea prin unicitatea discursului sincer, prin grija pentru detaliu, grijă care frapează lectorul. “
Cristian Vieru, încheie discursul de la lansare, spunând:
“Este un text destul de greu de citit si încă o data îl felicit pentru capacitatea de a creea viață, fiindcă in aceste pagini este viață.”

Aristotel Bunescu, despre Claudiu Oțeleanu :
,,Este întotdeauna o bucurie și o emoție să recunoști semnul talentului, să vezi apărând în fața ta un scriitor autentic.
    Acestea erau cuvinte care anunțau, în secolul trecut, apariția unei mari cărți. Cuvintele sunt scrise de Daniel Rops, membru al Academiei Franceze, iar cartea este ,,Dumnezeu s-a născut în exil”, de atât de puțin cunoscutul Horia Vintilă, în țara sa natală, volum care a cucerit, la Paris, prestigiosul Premiu Goncourt, la 21 noiembrie 1960.
    Un șoc similar am resimțit puternic atunci când am citit primele pagini ale volumului în pregătire intitulat ,,Timp lipsă,, pe care autorul, domnul Oțeleanu a avut bunăvoința să le pună la dispoziția mea.
    Trebuie să mulțumesc mai întâi doamnei Anduena Mehedinți pentru marea șansă de a cunoaște un om de asemenea valoare.
    El este autorul cărții recent lansate cu titlul Egocentric. Volumul 1 este volumul său de debut editorial.
Acum,  cititorii care îl cunosc bine din activitatea sa în numeroase domenii, ori  amatorii de poezie care au cumpărat volumul așteaptă cu mare interes următoarele două volume anunțate deja pe toate canalele…
,,Timp lipsă,, este anunțat și el tot ca o trilogie…Este important de aflat cum va reuși autorul să ofere spre salvare o soluție valabilă pentru toate destinele dramatice care se consumă acum în celule…
Avem de așteptat volumele cu numerele 2 și 3.”

luni, 15 iunie 2020