Primirea invitatei pentru reuniunea colegilor din liceu poate declansa o varietate de emotii. Unii intampina aceasta invitatie cu nostalgie si placere anticipata, altii cu amintiri de durere si nevoie de evitare. Indiferent de reactia initiala, putini o vad ca o invitatie asociata cu risc. Pentru unii chiar devine o situatie de risc.
Experienta din liceu poate fi numita ca o perioada de crestere, avand aminitiri pozitive si placute, cu mult sport si cu prima experienta de indragostire. Sau pot fi patru ani asociati cu amintiri mai putin pozitive, cu izolare, respingere, inferioritate, fiind intimidati. Sau poate fi privita aceasta perioada ca fiind una de tranzitie destul de benigna si nesemnificativa catre maturitate.
Ceea ce conteaza dupa zece, douazeci sau mai multi ani este comparatia dintre modul in care obisnuiam sa fim atunci si modul in care suntem acum. Ne-am depasit perceptiile noastre sarace din trecut? Ne-am dovedit valoarea noastra? Ne-am depasit sau ne-am dezamagit comparativ cu ceea ce ne-am dorit sa indeplinim? Barbatii deseori apreciaza statusul lor curent prin masuri financiare, academice sau de succes. Femeila adauga la acestea, aspectul lor.
Cei care decid sa participe la astfel de reuniuni sunt mai degraba cei care, prin propriile perceptii, considera ca s-au descurcat bine ca adulti. Ei aleg sa se intoarca pentru a-si arata realizarile, in special daca ei nu au crezut ca vor putea ajunge sa le realizeze. Apoi, ei sunt aceia care devin curiosi sa vada cum s-au descurcat ceilalti in vietile lor. Cei care simt ca au rezistat cu bine in acesti ani, vin sa se intalneasca cu colegii cu un sentiment de mandrie. Pentru altii, este o oportunitate de reconectare cu cei care au contat foarte mult in trecut si care au mers de altfel pe drumuri separate. Poate ca acum ei pot testa conexiunea pe care au avut-o o data cu primul/prima prieten(a).
Intrucat aceste reuniuni se refera la o perioada din trecutul unei persoane, sotii/partenerii acestor persoane nu pot considera aceasta experienta ca fiind una bogata.
Reuniunea de 10 ani de la terminarea liceului este inca un eveniment suficient de sigur. Riscul incepe sa apara cu trecerea anilor. La reunile de 20, 30 de ani, unii participanti sunt divortati si altii sunt in mijlocul crizei varstei a doua.
Imaginati-va un scenariu al unei persoane realizate, simtindu-se un pic plictisit de viata lui, punand sub semnul intrebarii directia lui si vitalitatea, venind la o reuniune si intalnind prima lui dragoste .. care de altfel nu a fost implinita la vremea respectiva. Ea este inca o femeie frumoasa si in prezent nefericita in casnicie … sau divortata. Ea este nemultumita de viata ei. Intalnirea cu prima ei iubire o face sa se simta energizata de atentia pe care o primeste din partea lui si se simte pretuita din nou.
Pentru doua persoane mai putin fericite, aceasta reuniune este o oportunitate de a da ceasul inapoi, de a se simti tineri si vitali din nou si de a retrai momentele frumoase din tineretea pe care au impartasit-o impreuna. Experienta este exciting iar cuvintele magulitoare. Amandoi se simt in stare de ebrietate emotionala cu aprecierile amandurora reinnoite. O legatura instantanee este realizata, parand ca anii care au trecut au fost stersi si inviorandu-i cu noua tinerete dobandita.
In cazul in care povestea se termina aici – in cel mai bun caz, ea poate deveni doar o seara placuta inofensiva. Pentru altii insa, ea devine inceputul prabusirii vietii actuale si de familie. In cazul in care aleg sa-si urmareasca relatia lor de fantezie, iluzia de a fi din nou la optsprezece ani, ei pot actiona copilareste si isi pot sacrifica partenerii lor, copiii, stabilitatea si angajamentele pentru un vis de recuperare a tineretilor lor.
Alte evenimente riscante pot sa apara atunci cand indragostitii aleg sa reia o relatie, indiferent de statusul lor marital.
Marea majoritate a persoanelor care participa la astfel de reuniuni, se bucura de amintirile din trecut si impartasesc istoria lor cu fostii lor colegi de clasa. Pentru ei este un eveniment sanatos, sigur si pozitiv.
Persoanele vulnerabile, instabile sunt cei cotati la risc, daca participa la aceste reuniuni intr-o perioada de criza personala sau nemultumite. Partenerii celor care sunt la risc trebuie sa fie constienti de faptul ca o combinatie de stima de sine scazuta cu o istorie neterminata din liceu poate fi o combinatie nesigura!
Daca partenerul tau este nefericit, plictisit, dezamagit de viata lui, trecand printr-o perioada dificila de reevaluare si in cautarea fericirii:
- Luati in considerare vulnerabilitatea lui la primirea atentiei din partea unei colege la reuniune.
- Fiti constienti de faptul ca visele vechi despre “ ce s-ar fi intamplat daca as fi putut fi cu ea sau el.” ar putea fi un preludiu periculos pe care ar dori sa-l testeze.
- Forta relatiei tale si angajamentul partenerului catre familie sunt predictori buni ai comportamentului partenerului in fata inspitelor.
- Aminteste-ti ca nu poti face politie si nici sa previi un partener vulnerabil din actiunea iresponsabila. Poti doar sa fii constient de riscurile implicate. Daca esti ingrijorat, poti sa alegi sa-l insotesti pe partenerul tau la aceasta reuniune. O seara de plictiseala pentru tine ar putea fi un sacrificiu util pentru a creste usor siguranta familiei/cuplului. Aminteste-ti ca dragostea voastra si sprijinul permanent oferit partenerului este cea mai buna cale de a-l ajuta sa treaca prin criza si de a pastra casnicia/cuplul puternic si solid.
- Si chiar daca a intrat partenerul tau in aceasta capcana, niciodata nu este prea tarziu de a redresa situatia aparuta. La un moment dat isi va da seama ce a generat, si fii constient de acest mecanism.