joi, 3 aprilie 2008

FJT Enterteiment

Rep. Subiectul nostrum de astazi este timpul liber. Suna asa general. As vrea sa incepem prin a delimita clar, dupa dvs. “Sunt foarte ocupat – nu mai am pic de timp liber” – este o scuza eleganta sa scapi onorabil dintr-o situatie delicata sau este crudul adevar cotidian???

Claudiu Oteleanu. ….. dupa mine – timpul liber, ti-l faci. Oricand, daca iti doresti suficient de mult sa-ti faci timp pentru tine o sa-ti faci. Cat despre intrebarea dvs., eu cred ca nu este decat o scuza. Acum, cand snobismul este ridicat la nivel de virtute, cand toata lumea a devenit brusc “ foarte ocupata”. Discutam despre metafizica in magazinele de souveniruri de pe republicii si despre cocalari ca despre o subcultura bine infipta in panelul purtand eticheta – de solduri, de altfel – up to 2008. In fine.

Rep. Am putea sa vorbim despre asta pana maine, dar sa nu picam in pacatul de a face si legat de subiectul asta “politica”. Politica timpului liber sau “ directii si tendinte legate de petrecerea timpului liber la romani”. Spuneti-mi mai bine cum va petreceti dvs., timpul liber???? … Daca exista asa ceva la dvs??!!!!

Claudiu Oteleanu. Normal ca exista. Toata lumea are timp liber; si daca nu are isi face. Nu exista un lucru sau un loc pe care sa-l numesc cu mana pe inima ca fiind esenta petrecerii timpului meu liber. Apropo, nu recomand sentimentul asta, nici… dusmanilor mei! Sunt amintiri si trairi, care patite la timpul si la locul lor iti creeaza un fond “ de vanatoare” – un cocolos de solutie pt umplut acumulatorii ( a se citi baterii – cu toate ca astea nu se incarca, da ne-am obisnuit asa). Imi vin in minte tot felul de fashuri, din astea regeneratoare, un soi de gerovital pentru suflet. Imi fug gandurile la Marea Rosie. De cate ori ies in largul marii, ma cuprinde un fel de betie a spatiului. E un sentiment de prea plin, euphoric si nostalgic totodata, de care cuvintele nu au putut sa se apropie niciodata altfel decat cu tatonarea aproximatiilor. De acolo, din larg, privind amurgul limpede, luminile falezei si ale portului ramase undeva in urma, ca un sirag de margele fosforescente pe gatul unei tiganci, nu stiu de ce, nu stiu prin ce bizarre asociatii imi revine in minte Brasovul, Tampa si coama aia de deal smulsa de o rafala de vant mai acatarii la care lumea-I zice Lempes. Si ce vrei mai regenerator, mai revigorant decat o baie de verde imaginata acolo unde verdele il gasesti doar pe frescele din muzee si prin gradiniile interioare ale hotelurilor. Se spune ca Egiptul duduie de istorie. Posibil.. de fapt asa este. Problema este insa alta: Cui ii pasa?? Pana si acolo este plin de snobi – si aia nu-s toti romani. Aratati-mi-l mie pe ala ( in afara de Vladut si inca cativa – nesemnificativi si pentru statistici) care sa fie asa de pasionat de istorie incat sa-si sacrifice putinul si pretiosul timp liber ducandu-se la piramide, indurand caldura atmosferica, “ ospitatlitatea” si “ caldura” araba, fara sa zica dupa aia vorba ciobanului mioritic care a vazut ca un OZN i-a furat toate oile: Pai sa nu le f…muma in cur!!!!
Una peste alta daca ar fi sa fac un top al lucrurulor pe care ar trebui sa le bifezi pe parcursul vietii asta ( terestre), sa stiti ca Marea Rosie si implicit Egiptul ocupa un poll position – cel putin la mine.

Rep. Sa inteleg ca Egiptul este asa o slabiciune, un loc de incarcare a bateriilor – o sursa de energie pt dvs?????

Claudiu Oteleanu. Este, da nu-I singura si nici cea mai datatoare de energie sau incarcatoare de baterii cum ati spus. Imi place foarte mult sa-mi amintesc (… desi de multe ori nu-mi iese). Adica sa ma incarc cu amintiri care mai de care si in final sa le pastrez doar pe cele de care imi face oricand placere sa le retraiesc – asa vorbesc ca si cum ar fi posibil asa ceva. Funny, nu???! Fotografiez mult, imi place sa surprind natura, oamenii diverse lucruri, fenomene,s.a……cateodata ma surprind si pe mine cate amintiri poate o fotografie sa inmagazineze…. Apropo, ca vorbeam de aminitiri. Asta chiar e o treaba pe care o recomand oricui. Incercati sa aveti la voi in permanenta un aparat de fotografiat, sau un telefon cu camera – mai nou - . Peste zi incercati sa surprindeti viata, asa cum puteti si cum stiti. Seara, uitati-va ce-ati facut. …. Eu zic c-o sa va placa!!!!


Rep. Sa inteleg ca asta ar fi o alta modalitate prin care dvs va “ consumati” timpul liber?


Claudiu Oteleanu. Pai, si timpul asta liber trebuie cumva consumat, nu?! Asta ar fi una din metodele mele de a acumula amintiri. Nu pot sa spun ca nu citesc in timpul liber……Nu ma intrebati in schimb ce .

Rep. de ce ???

Claudiu Oteleanu. Daca ar fi sa incep cu titluri ale cartilor de specialitate, cred ca ar mai trebui o editie de ziar…….Oricum sunt un cinefil inrait. Imi plac filmele. Imi place sa le vad, sa le comentez si atentie ……. sa le si fac….cateodata!!!!!! pana acum m-am rezumat la scurt metraje..

Rep. pai atunci de ce n-ati participat cu vreun scurt metraj la Joy Art festival??


Claudiu Oteleanu. ……asta mai lipsea… castigam – si zicea lumea c-a fost blat.

Rep. Pana la urma ce ati recomanda brasovenilor sa faca in timpul liber?????

Claudiu Oteleanu…… as incepe cu aia micii. In “ putinul “ timp liber pe care-l aveti, faceti ce faceti voi de obicei si o faceti cu atata pasiune si abnegatie ca va iese aproape intotdeauna – griji parintilor ( in cazul in care totusi aveti chef de citit, incercati “ poeziile copilariei” - Eugen Vlad Parau ). La categoria mijlocie – adolescenti (mai draga!) asta cu cititul nu prea zboara- nici cand vine vorba de scoala- , ce-a mai ramas: filmul? – nu prea. TV, radio, net, cluburi?- la greu, bineinteles nu in ordinea asta. Si am ramas noi, restul, adica cei care n-am fost prinsi in cele doua categorii. Eu cred ca o sauna si un masaj cu spume cateodata fac mai bine decat orice pe lume. Na c-au iesit cu rima. N-a fost cu intentie.
De fapt vroiam sa va spun ca in timpul liber e bine sa cititi, sa va odihniti , bla, bla, bla…….. a, uitasem,….. si pentru cei tineri…- scoala – macar in timpul liber!!!!!